top of page
  • Cato Pater

Werk is geen doel, maar een uitkomst van een verlangen


Binnen de Talententraining die ik mag geven voor mensen met een minimum inkomen in Groningen is vandaag iets prachtigs ontstaan. Het zoveelste ‘wonder’ binnen het project ‘Inspiratie Groningen’ waar inmiddels meer dan 350 kandidaten een training of workshop hebben gevolgd, dient zich aan.

De deelnemers zijn allen op zoek naar hun talenten maar hebben moeite met focus en daarom hopen ze middels deze training een spoor te vinden. Maar hoe vind je nu een spoor wanneer je niet weet wat je wilt? ‘Willen’ gaat over ‘voelen’; wanneer er geen contact is met hetgeen je raakt dan weet je niet wat je moet volgen. Dus de eerste stap is: leren voelen. Dit doen we door te werken met het verhelderen van ‘diepst gewenste verlangens’ bij 6 levensgebieden en hierover met elkaar in gesprek te komen.

De 6 levensgebieden zijn:

  • werk en inkomen

  • leefstijl en gezondheid

  • rust, wonen en bezinning

  • relaties en maatschappij

  • natuur en milieu

  • creativiteit en ontwikkeling

Door de 6 levensgebieden uit te werken krijgt de deelnemer overzicht over wat er intern speelt en kan deze verbindingen gaan leggen.

Eerst worden er ‘gevoelswoorden’ geformuleerd. Dit zijn woorden die de kern raken wanneer je denkt aan hetgeen je het liefste zou willen bij dit levensgebied. Door te beginnen bij het levensgebied wat het makkelijkst is ontwikkelt de deelnemer kennis over het ‘leren voelen’. Gevoelswoorden doen namelijk iets in je lichaam; het raakt je, brengt een beweging op gang en doet je denken aan een eerdere ervaring met dit gevoel. Vervolgens worden die eerdere succes-ervaringen verzameld. Ze krijgen een titel en deze verhalen worden gedeeld in de groep. Dan gaat de deelnemer visualiseren hoe het is om deze verlangens daadwerkelijk te hebben gerealiseerd! Hoe is het om op deze plek te zijn, wat doe je dan, wat denk je dan, wat zijn je waardes, wie ben je dan en wat is jouw missie? In de begeleiding van topsporters is aangetoond dat visualiseren het presteren verbeterd! Je lichaam ‘denkt’ op zo’n moment dat het echt gebeurd en maakt daarvoor stofjes aan die je een prettig gevoel geven.

Dit gebeurde vandaag ook met Kees. Hij zit wat vast, wil stoppen met roken (want hij is een sportman) en qua werk weet hij niet wat hij wil. Kees heeft het gebied ‘leefstijl en gezondheid’ gekozen om uit te werken. De gevoelswoorden die het meest de kern raken zijn: ‘ongekende mogelijkheden’. Kees heeft ervaren dat hij, wanneer hij in top-conditie is, iedereen eruit fietst. Dat gevoel is zo fantastisch; dit wil hij weer ervaren. Echter, Kees komt er niet uit en vraagt hulp van de groep. Na een rondje adviseren gaat Kees stralen. Hij ziet het helemaal voor zich hoe hij in Groningen een Alpe-d Huzes gaat organiseren. Kees is de hele bijeenkomst niet meer bij de les. Zijn plan wordt al uitgewerkt, hij heeft genoeg contacten in deze wereld. Bovendien heeft hij de deelnemers van de groep ook al mee! Een grafisch vormgever, een bedrijfskundige en een psycholoog gaan hun talenten ook verbinden aan het plan. En fietsstad Groningen moet zich toch onderscheiden op deze manier? Ik zie u denken….’Groningen heeft toch geen bergen?’. Antwoord: ‘nee, maar die gaat Kees verzetten’. Wordt vervolgd.32 weergaven
Ik wil direct een berichtje als Bureau Cato weer een inspirerend blog deelt!

Je aanmelding is verwerkt! Het eerste bericht komt binnenkort in je mail.

bottom of page