top of page
  • Cato Pater

Onze intuïtie is goud waard!


Zondag...mijn kat likt zijn pootjes. 'Goh, die denkt aan niks anders', schiet het door mijn hoofd. Wanneer ik in mijn element ben dan heb ik dat ook. Gewoon bezig zijn met wat ik doe en anders niks. Een goed gesprek, rijden op mijn paard, fotograferen, schrijven, een nieuw product uitdenken en aanbieden...


Mijn Archetypische Talenten laten dan van zich horen! Je herkent ze misschien: de kunstenaar, de gids, de dierenvriend, de koopman, de ontwerper, de schrijver...ik heb ze in mijn 12 Talentenset opgenomen.

Archetypen zijn beelden die we hebben van bepaalde figuren die staan voor het gedrag dat wij hen toedichten. Carl Jung heeft hier veel over geschreven. Door te weten tot welke archetypen we ons aangetrokken voelen krijgen we toegang tot informatie die we ons eerst niet bewust waren. Wanneer we dit betekenis gaan geven kunnen we dit gebruiken voor het invullen van onze wensen in leven en loopbaan.

Een praktijkverhaal: Ilse heeft al langer de wens om haar bedrijf op te zetten. Dit lukt echter niet echt. Telkens wanneer iemand haar hulp vraagt 'vergeet' zij om zakelijk af te stemmen. Dus steekt Ilse veel tijd en energie in het helpen van de ander en groeit haar onderneming niet.

Ilse besluit om bij mij het Talentenspel te gaan doen. In de eerste sessie kiest zij uit de 84 Archetypische Talenten hetgeen wat haar aanspreekt. Zij kiest zonder al te veel na te denken een reeks talenten die ze herkent. We krijgen een mooi gesprek waarin haar 'kunstenaar' de revue passeert. Als klein kind was ze al zeer creatief; ze tekende alles na en haar zusje moest urenlang poseren totdat ze een keer in slaap viel op de stoel. Toen ging haar moeder een wekker zetten tijdens deze sessies. Daarna staan we stil bij de Talenten die weerstand oproepen. De 'Sloper' , de 'Koopman' en 'Vrouwe Natuur' veroorzaken enige beroering. Ilse verteld dat zij heel moeilijk oude Loyaliteiten kan loslaten en dat de 'Sloper' dus een figuur is die zij liever niet ziet. Deze zal haar gaan aanzetten om de navelstreng door te knippen; dat is erg spannend voor haar. Ik vraag haar wat een goede sloper doet. 'Nou, die behoudt het goede en ruimt het oude op', zegt Ilse. Ook voor Ilse is het daar nu tijd voor. Anders blijft ze voortdurend belast met verwachtingen van mensen die niet meer passen in haar leven.

De 'Koopman' ziet zij als een 'snelle jongen' die op een oneerlijke manier aan zijn geld komt. 'wat doet een goede koopman?' vraag ik haar. 'Die verdiend op een eerlijke manier zijn geld en levert een product waar de ander behoefte aan heeft', zegt zij. Ilse komt tot het inzicht dat zij met een verkeerd beeld van een Koopman rondloopt. Haar ouders vonden dat een ondernemer maar een praatjesmaker was. 'Nou', zegt Ilse, 'dat klopt en hadden zij mij dat maar goed geleerd'. Ilse beseft dat zij dit nu zelf moet oppakken. Tenslotte is ook 'Vrouwe Natuur' een product vanuit haar verleden. Ilse haar passie voor kruidengeneeskunde werd vaak belachelijk gemaakt. 'Dat is toch geen serieus beroep?', hoorde zij in haar omgeving.

(Tsja, onze Missie wordt ons vaak niet op een presenteerblad aangeboden. Meestal ondervinden we obstakels onderweg en juist dat zijn de uitdagingen die we moeten aangaan. Joseph Campbell, Reis van de Held.)

Door te kijken naar Talenten die iemand aanspreken maar ook naar hetgeen waar nog een oordeel op zit komen we tot een set van 12 hoofdtalenten die allen een rol hebben in de levensgebieden: persoonlijke ontwikkeling, relaties en loopbaan. Wat ontstaat is het bewustzijn waar iemand nu staat én welke verlangens er spelen in leven en in werk. Doordat de Archetypen een beeld achterlaten ontstaat er vertrouwen in eigen kunnen. Het werken vanuit intuitie (zeker weten, aanvoelen) zorgt ervoor dat de coachee zich bewust wordt van het feit dat deze alles in zich heeft om verlangens te kunnen volgen. Deze verlangens zijn gekoppeld aan hetgeen wat bij je past en zijn dus authentiek. Een verlangen wat lichamelijk niets met je doet of teveel spanning geeft is mogelijk een illusie...wellicht is het een overgenomen verwachting, een verlangen van een ander?

Wanneer je je lichaam als klankkast gebruikt om signalen te voelen dan ontdek je razendsnel wat wel en wat niet bij je past, wat wel en wat niet klopt etc.

De coachee is aan het einde in staat om te kunnen vertrouwen op de informatie vanuit de Archetypische Talenten. Het maken van keuzes in leven en loopbaan wordt hierdoor een goed onderbouwd proces. Stappen kunnen daarna met vertrouwen worden gezet.

Wanneer een organisatie de Archetypische Talenten in beeld heeft kunnen keuzes worden gemaakt op basis van het potentieel. Medewerkers kunnen elkaar leren coachen om de Talenten te laten ontwikkelen. Het leren aanvoelen van elkaar en daar constructieve feedback op te leren geven, geeft houvast en vertrouwen.

Onze intuïtie is goud waard; je kunt het ontwikkelen!

Note: Het Talentenspel van Glaudemans en het Brondiagram van Caroline Myss zijn de methodieken die bureau cato inzet om te werken met Archetypische Talenten. Het Brondiagram wordt daarbij gebruikt bij hulpvragen die te maken hebben met terugkerende patronen. Er komt verheldering in de oorzaak van het probleem en hoe dit kan worden getransformeerd. Het Talentenspel geeft inzicht in het aanwezige potentieel, hoe dit wordt ingezet en waar groeikansen liggen.


49 weergaven
Ik wil direct een berichtje als Bureau Cato weer een inspirerend blog deelt!

Je aanmelding is verwerkt! Het eerste bericht komt binnenkort in je mail.

bottom of page