top of page
  • Cato Pater

Wat is wijsheid? - Een levensverhaal


Ik lig op de grond en weet het meteen: ‘ik moet van Karel af’. Dat dit mijn eerste gedachte is na een heftig ongeluk lijkt bijzonder.

Het is 14 Oktober 2007. Mijn jonge paard Claus loopt rond met zijn zadel op zijn rug. Hij is geschrokken van een opwapperende jas die ik vanwege de warmte op een paal heb gehangen. Zojuist werd ik eraf gegooid; ik hoorde ‘krak’. Claus kon mij niet ontwijken. De binnenkant van mijn rechter arm is er geheel afgescheurd.

Omdat de buren er niet zijn, Karel op zijn werk is en we achteraf wonen ben ik gedwongen om mijn hoofd erbij te houden. Ik ren naar de telefoon en bel 112; voor mijn gevoel duurt het uren voordat de ambulance komt. Gelukkig spuiten ze mij vol met middelen die de pijn wegnemen en mij doen zwijgen. Ik kijk toe en zie hoe Karel binnenkomt; hij stelt mij niet gerust, dat kan hij allang niet meer.

Karel is al langere tijd somber; al 7 jaar krijg ik regelmatig een signaal dat ik moet stoppen met deze relatie. Ik luister niet naar mijn intuïtie; had ik maar geweten waarom ik dat niet kon.

Gelukkig heeft dit ongeluk geen blijvende gevolgen. Ik ontdekte waarom ik mijn relatie niet kon stoppen; als jong meisje heb ik gezorgd voor mijn sombere vader. Ik was een loyaal kind. Toen ik foto’s uit mijn kindertijd bekeek kwam ik opeens tot deze ontdekking. Dit inzicht veranderde mijn leven. Karel en ik gingen op een goede manier uit elkaar. Beiden hebben we kort daarna onze huidige partners ontmoet; we waren daar allang aan toe.

Mijn bedrijf ging groeien en ik kon mij weer ontwikkelen. ‘M’n pijn is mijn goudmijn’; denk ik weleens. Zowel persoonlijk als zakelijk merk ik dat het vertrouwen van mijn intuïtie mij veel oplevert.

‘Gids naar Eigen Wijsheid©‘; talent en intuïtie ontwikkelen

Aanleiding voor het ontwikkelen van de methodiek: ‘Gids naar Eigen Wijsheid©’ was een sterk verlangen naar het meer benutten van intuïtie, waarbij de coach zo min mogelijk stuurt. De ervaring leert dat mensen vaak hun intuïtie negeren, terwijl die hen veel laat weten over hoe ze in hun kracht kunnen (blijven) staan en zelf de regie voeren. In de methodiek komen persoonlijke ontwikkeling en praktische toepasbaarheid samen.

Nb. Dit verhaal is gebaseerd op een levenservaring. De naam ‘Karel’ is echter door mij bedacht. Claus heeft in zijn leven nooit meer een stap verkeerd gezet.

Cato Pater: Spreker, trainer en senior Talentengids34 weergaven
Ik wil direct een berichtje als Bureau Cato weer een inspirerend blog deelt!

Je aanmelding is verwerkt! Het eerste bericht komt binnenkort in je mail.

bottom of page