top of page
  • Cato Pater

trauma en talent deel 1Afgelopen weekend, met die mooie dagen, ben ik mijn jonge paard weer gaan trainen. Tijdens het longeren (rondjes lopen aan een lijn) raakte zij met haar achterbeen de omheining. Ze schrok heftig waarbij zij bokkend en slaand de rijbak doorging. Toen ik haar weer rustig had leidde ik haar weer langs die enge plek; ze keek even maar al snel was er geen angst meer. Zij had de overlevingsenergie die werd opgewekt door de schrik er direct uitgegooid; ze had de beweging afgemaakt. Er was geen trauma, geen patroon ontstaan. Wanneer een schrikreactie niet wordt afgemaakt dan blijven er in het lichaam restverschijnselen achter die geactiveerd worden wanneer we weer iets meemaken wat lijkt op de eerdere ervaring. Zo kunnen we continue en steeds sneller getriggerd raken; hierdoor bouwt spanning in het lichaam zich op en dit werkt tot op celniveau door in ons systeem. Peter Levine, medicus en psycholoog, richt zich met zijn methodiek ‘Somatic Experience’ op de psychosomatische verwerking van trauma. Hij gebruikt beweging, trillling (muziek), stemgebruik en ademhaling om het lichaam van trauma te bevrijden. Ook ik laat mijn kandidaten deze reis door hun lichaam maken; het is een inzichtgevend avontuur!


Met mijn methodiek 'Gids naar Eigen Wijsheid', werk ik lichaamsgericht. De TalentenTypes (talentenkaarten) worden gelegd in het voorbedrukte lichaam wat in de map zit. Het lichaam is een symbool om betekenis te geven aan talenten. Waarom ligt de leider bij je hart, de onderzoeker in je hoofd en de vormgever in je handen? Door met de ogen dicht talenten in het lichaam te ontmoeten wordt helder of ze energie opleveren of energie kosten. Wanneer dat laatste het geval is dan helpt diepe ademhaling om de blokkade op te heffen en de energie weer te laten stromen.

De werkwijze wordt gesymboliseerd in bovenstaande figuur: hart, hoofd en handen. Gestolde en belemmerende energie wordt dan weer beschikbare energie die kan worden ingezet voor een talentvol leven!


87 weergaven
Ik wil direct een berichtje als Bureau Cato weer een inspirerend blog deelt!

Je aanmelding is verwerkt! Het eerste bericht komt binnenkort in je mail.

bottom of page