top of page
  • Cato Pater

Trauma en talent, deel 2


Toen ik 15 jaar geleden in de GGZ werkte, hielp ik voor de grap voortdurend mensen aan werk. Ik kon het niet laten om mij te bemoeien met loopbaanvragen en ik ploos mijn netwerk uit om de juiste connecties voor iemand te vinden. Mijn gedrag viel iemand op die bij een sociale dienst werkte. Hij vroeg of ik ‘dit kunstje’, want zo zag ik het, ook voor hen kon doen. Want, mensen met veel talent voor gevoel en die daar niet mee uit de voeten kunnen (omdat zij gekwetst zijn) vallen vaak tussen wal en schip wanneer ze met hun loopbaan aan de gang willen (of moeten).

Zo rolde ik dus destijds in een niche die mij paste als een maatkostuum. Inmiddels heb ik mij ontwikkeld binnen ‘loopbaanland’ met een eigen methodiek. ‘Gids naar Eigen Wijsheid’ is een integraal concept zodat mijn cliënt zich vanuit diverse levensgebieden bewust kan worden van drijfveren, patronen en talenten. Want, zoals ik het altijd uitleg: talenten hebben een lichte zijde en een schaduwzijde: 'wat heb jij nodig om aan de lichte kant te leven?'.

Het bespreken van het levensverhaal, de erkenning van en waardering voor wat iemand heeft gevormd, welke bezigheden plezier gaven maar ook hoe de ware aard is onderdrukt, zijn belangrijke thema’s die vaak voorbij komen in dit proces. Ik ontmoet slimme en sensitieve mensen die dat nooit hebben mogen zijn, die zich niet gezien hebben gevoeld. Daarom is er volledig mogen zijn de allerbelangrijkste basis om echte stappen te kunnen zetten. Want, het doel is dat zij hier krachtig uit komen en hun hart wél gaan volgen.


Laatst zei een cliënt tegen mij: ‘loop je niet weg wanneer ik heel verdrietig wordt?’. Blijkbaar was zij daar bang voor, niet zonder reden wellicht. ‘Nee, ik blijf’.

En gelukkig wordt er daarnaast ook bijzonder veel gelachen.


76 weergaven
Ik wil direct een berichtje als Bureau Cato weer een inspirerend blog deelt!

Je aanmelding is verwerkt! Het eerste bericht komt binnenkort in je mail.

bottom of page