top of page
  • Cato Pater

Vakantiegevoel als medicijn: roep nu het mooie op


Die berg! Niet altijd gedraag ik mij klantvriendelijk. Vooral niet wanneer mijn man als geboren wielrenner al bijna een continent verder is in onze gezamenlijke fietsvakantie. Hij is de stip achter de horizon.

Ik beleef die klim in de Alpen, waarbij ik mijn fiets in het ravijn wilde donderen, nog een keer. Wat beeldkaarten wel niet teweeg kunnen brengen.

Daarna pak ik de racer en ploeg mij door het Groningse platteland waar de lente zich, ondanks alles, opdringt. Natuur overwint. Positieve herinneringen zijn gezonde verleiders. Het brein kan snel reizen. Vakantiegevoel als medicijn!


Het oproepen van prettige gevoelens geeft ontspanning, plezier en houvast. Je kunt zelf beeldkaarten maken door een berg tijdschriften neer te leggen, mooie plaatjes uit te knippen en die te lamineren of op stevig papier te plakken. Dan kan je, ook op afstand, iedereen een kaart laten trekken en het eerste verhaal wat er opkomt opschrijven en vertellen. Vraag om alle zintuigen erin te betrekken; dan wordt het verhaal levendig en de ervaring intens. Wanneer je met Skype werkt geef dan duidelijk aan wat je van iedereen verwacht. Inventariseer vragen voordat je start zodat je zeker weet dat iedereen het goed begrijpt. Stroomlijn ook de reacties een beetje: wat vond je spannend aan het verhaal of wanneer zat je er helemaal in? Wat roept het in je op? Je kunt iedereen eerst de reacties laten opschrijven en er 1 per persoon laten vertellen. Hanteer een zandloper. De overgebleven reacties zou iedereen kunnen mailen. Roep in deze tijden bewust fijne emoties op bij elkaar. Ook gewoon in gesprek kan je beginnen over iets wat je waardeert of waar je dankbaar voor bent. Wat je aandacht geeft groeit! Het geeft plezier en verbinding.

20 weergaven
Ik wil direct een berichtje als Bureau Cato weer een inspirerend blog deelt!

Je aanmelding is verwerkt! Het eerste bericht komt binnenkort in je mail.

bottom of page