- Cato Pater
Coachen volgens de spelregels van het brein - deel 1
15 jaar geleden neem ik een innerlijk besluit. Na meer dan 20 jaar in hulpverleningsland (GGZ) te hebben gewerkt is het tijd voor mijn eigen ‘project’. Bureau Cato wordt geboren. Het is de start van prachtige opdrachten in het re-integratiewerk bij gemeenten die mijn expertise vanuit de GGZ én mijn passie voor loopbaanwerk willen benutten. En ik wil vooral mijn kennis over de werking van het brein (en het intuïtieve hart) integreren zodat mensen begrijpen hoe zij hun zelfregulatie kunnen vergroten. Ik wil hulp verlenen met de handen op de rug.

Spanning wegnemen door te voelen
Velen van ons hebben niet de kracht om met spanning om te gaan. En zeker wanneer je als kind minder goed bent ondersteund om het ongemak aan te gaan dan heb je de neiging om bij spanning te gaan vermijden. Mensen met ballast leggen de lat lager. Echter, wat er dan in ons brein gebeurt is dat het hersengebied dat negatieve emoties onderdrukt (het conflictcentrum) méér grijze stof ontwikkelt. Hierdoor wordt de weg naar het gevoel geblokkeerd. Dus door hun eigenwaarde te beschermen kunnen zij zich niet meer ontwikkelen. Ongemak kunnen verduren vraagt om een andere mindset.
Als je angstig bent zou je juist de lat hoger moeten leggen, zegt neuro-wetenschapper en psychiater Srini Pillay in zijn boek: ‘minder focus – meer effect’. Zonder angst en spanning kunnen we niet groeien. Bij veel mensen met levensvragen is het leren voelen de weg naar een meer intrinsiek gedreven leven. Daarom starten we met een Levensbord® sessie ook met een ademoefening. Ademen is voelen, het reguleert het zenuwstelsel waardoor er ruimte komt om het brein optimaal te gebruiken.
Gevoelsdoelen stellen
Gedachten zijn biochemische boodschappers die een ongelofelijke impact hebben op hoe we ons voelen. Mensen die spanningsklachten ervaren missen een levensdoel. De positieve spanning die nodig is om een uitdaging aan te gaan wordt vaak opgeslokt door de angst voor de angst. Ze denken terug en leven niet vooruit. Daarom vraag ik aan deze mensen nooit: ‘wat is je doel’, dat is volledig onzinnig. Wél vraag ik hen: ‘wat zou je vaker willen voelen?’. Dit ondersteun ik met beeldkaarten zodat er inspiratie kan ontstaan vanuit visualisatie. Beelden activeren namelijk het onbewuste deel van het brein waardoor er een connectie met gevoel ontstaat. Want wanneer mensen het gevoel ervaren wat hun drang naar ambitie voedt dan wordt het beloningssysteem in het brein geactiveerd. Ambitie zelf is geen gevoel of gedachte, het is een intelligentie – een reden om te leven – die je herkent wanneer het zich voordoet. Daarom spreken we bij de Levensbord® methode ook over ‘gevoelsdoelen’. Vanuit diepst gewenste gevoelens is het veel makkelijker om je af te stemmen op de hoogste versie van jezelf die je wil leven. Veelzijdigheid ontdekken
Het is heel moeilijk om je gedachten, emoties of gewoonten te veranderen als je gestrest bent. Gevoelens zijn reflecties van gedachten op het lichaam. Omdat we uit meer dan 85% uit water bestaan hebben emoties een groot effect op ons hele systeem. Water is immers de beste geleider van energie. Hoe het brein precies gedachten genereert weten ze niet. Wél is er veel bekend over het oorzaak-gevolg mechanisme. Maar voordat het brein een gedachte creëert zou er een aanzet van iets moeten zijn wat dit doet. Echter, het ‘ik’ is nog nooit gevonden. En juist die identificatie met dat ‘ik’ veroorzaakt het lijden. Zodra we gaan denken ‘ik moet controle hebben’ en ‘ik ben niet goed genoeg’, devalueren we onze eigenwaarde. Het los komen van deze identificatie kunnen we doen door de veelzijdigheid van onze persoonlijkheid te doorzien. We zijn geneigd om ons zelf te devalueren tot een aantal eigenschappen: ‘ik ben introvert, perfectionist, onderzoeker, etc’. Maar misschien staat er ook weleens ‘een rebel, kunstenaar of pionier’, in je op. Bij Het Levensbord® mogen mensen TalentenTypen kiezen die staan voor wat hen aanspreekt. Hieruit filteren we samen hun krachten en verlangens. Daarnaast kijken we naar allergieën en dit leidt weer toe naar uitdagingen. Zo benadrukken we de diversiteit van mensen. Er zijn altijd voorbeelden te vinden dat je jouw zogenaamde eigenschappen niet inzet en iets anders doet. Terug gaan naar dat onaangepaste kind levert vaak verrassende inzichten op. Graag inspireer ik coaches, hulpverleners en organisaties om mensen te helpen volgens de spelregels van het brein. Hierdoor geven wij hun zelfregulatie terug. Dat is het grootste cadeau wat je mensen kan geven én het zorgt voor duurzame effecten. Hierdoor kunnen zij weer op het podium van hun eigen leven gaan staan. Wil je meer weten over de opleiding Levensbord® Facilitator (zomeropleiding) óf een keynote over 'transformeren volgens de spelregels van het brein?'. Maak gerust gebruik van mijn online agenda óf benader mij voor een fysieke afspraak. De link naar mijn online agenda: https://calendly.com/info-55505/contactmetcato
Literatuur:
Minder focus - Meer effect'. Psychiater en neuro-wetenschapper, Srini Pillay
'Wat is je overkomen?'. Oprah Winfrey en kinderpsychiater, Bruce D. Perry
'de zin en onzin van emoties'. Hoogleraar Sociale Psychologie, Agneta Fischer
'Wat is bewustzijn nou eigenlijk?. Jacob Jolij, psycholoog en onderzoeker RUG.