top of page
  • Cato Pater

Crisis als kans - deel 2


Het nieuwe jaar laat zich graag verleiden om het, voordat het zichzelf heeft kunnen tonen, te vullen met goede voornemens. Want een onbeschreven blad biedt geen houvast. Of mag dat misschien heel even weer? Is 'niet weten' wellicht de voorwaarde om naar je intuïtie te luisteren in deze nieuwe tijd? Is dat niet de magie die ontstaat wanneer we worden stilgezet?


Stilstaan is het nieuwe bewegen. Je zou ook eerst kunnen wachten totdat het leven laat zien waar het heen wil. Eerst reflecteren en dan pas in de actie. Zodat je luistert naar wat zich wil laten horen. Soms zien anderen dat beter dan jezelf. Gesprekken (in de natuur) zijn daarvoor ook mooie manier. Wat is de natuurlijke weg die je moet gaan, wat heb je daarin te overwinnen en waarop mag je vertrouwen? Een goed voornemen faalt al snel zonder een juiste intentie. Je hebt commitment nodig, geen zoveelste dieetplan waarvan je gisteren al wist dat het overmorgen niet zou overleven. Wie wil je zijn wanneer je dat nieuwe lichaam hebt? Waarom wil je met aandacht consumeren en bewust kiezen wat je tot je neemt? Zowel in voeding, als in gedachten, als in relaties? Goede voornemens die niet gekoppeld zijn aan doorvoelde intenties zijn gevuld met gebakken lucht.


En mijn kledingkast kan het weten… Een nieuw begin leent zich er uitstekend voor om stil te staan bij wat voor jou de juiste weg is. Welke kant wil het blijkbaar op en hoe ontdek je dat? Dit is de hoofdreden waarom ik het levensbord ® ontworpen. Als begeleider bij verandering heb ik het verlangen dat de ander inzicht krijgt in de wijsheid die er onder de oppervlakte aanwezig is. Wat zegt het onbewuste?


Hoe kan je jouw wijsheid aanboren? Oefening: Ontdek jouw anker Een waarde gedreven besluit is inspirerend, het heeft een verhaal, een bodem om tegen af te zetten. Doe deze oefening alleen of plan een meeting met mensen die het belangrijk vinden om hun koers te baseren op hun waarden. Jouw belangrijkste waarde wordt jouw anker-woord voor 2021.

Ja 1 woord: wanneer je focus wilt dan is versmallen het toverwoord. Kijk in je boekenkast en schrijf bij 10 boeken woorden op die er in je opkomen. Doe dat ook met wat spullen in je huis en je meubels. Alles wat je aanschaft heeft een waarde.

Dan heb je een hele lijst met woorden. Maak nu een top tien van woorden die jij leidend wilt laten zijn in jouw verlangens. En kies ten slotte 1 ‘anker-woord’ wat jou dit jaar helpt om aan te gaan waar je naar verlangt. Vertel elkaar waarom je dit woord hebt gekozen en welk gedrag jij wilt laten zien om jouw boodschap uit te dragen

Mijn anker-woord voor 2021 is: AANGAAN Voor mij gaat 'aangaan' over verbinding, over durf, over het nieuwe omarmen zonder dat ik weet wat dit mij brengt maar erop te vertrouwen dat mijn intuïtie klopt.

Mijn levenswerk ‘het levensbord®’ wil ik dit jaar gaan delen met anderen. Dat vraagt om 'mijn kind' los te laten, het te laten spelen waar het wil, te vertrouwen dat het goed komt..

Poeh! Ergens wil ik helemaal niet dat anderen met mijn ‘knikkers’ spelen. Want, het is van mij. Mijn ziel en zaligheid zit erin. Maar daardoor bereik ik niet waarnaar ik verlang

Mijn missie: De wereld toerusten met instrumenten zodat mensen hun wijsheid kunnen zaaien.

Het boek ‘Het zoutpad’ bracht mij op het woord ‘aangaan’. Het gaat over twee vijftigers op wiens boerderij én levenswerk beslag wordt gelegd. Nette mensen worden dakloos. Ze besluiten om met primitieve kampeerspullen het South Path te gaan lopen. En dat terwijl de arts nog zo had gezegd dat je met deze neurologische aandoening niet moet traplopen en hooguit een ommetje mag maken. Uit 'Het zoutpad': 'We weten onszelf zo goed te verbergen, we laten onze huid alleen zien als we jong zijn, als die niets te zeggen heeft, maar die andere huid, met het verhaal van de tijd, die laten we zelden zien'. Wil je een portie overwinningskracht opsnuiven: lees dit boek. Mijn intentie voor 2021:

In 2021 wil ik graag organisaties inspireren om het potentieel aan talent optimaal te benutten. Mijn levensbord®, wat ik al jaren inzet bij organisaties, is daarvoor een bewezen instrument. De professionals die ik ga opleiden zijn koplopers die anderen in dit nieuwe tijdperk kunnen inspireren. Zij spreken mensen aan op hun hoogste potentieel. Hierdoor gaan mensen meebewegen en vinden zij nieuw evenwicht op een hoger niveau. Dichter bij hun missie. Dichter bij zichzelf. Wanneer we deze crisis als kans leren gebruiken en patronen doorbreken dan ontstaat er een nieuwe wereld van een andere orde. Kunstmatige schotten zoals functies vervagen, potentieel wordt beter benut. Eigenaarschap is een logisch gevolg van jezelf mogen zijn. Want we kunnen veel meer samen dan we denken.

Het laatste deel van deze drieluik gaat dan ook over de vraag: Hoe kunnen organisaties deze crisis benutten als kans?

28 weergaven
Ik wil direct een berichtje als Bureau Cato weer een inspirerend blog deelt!

Je aanmelding is verwerkt! Het eerste bericht komt binnenkort in je mail.

bottom of page