top of page
  • Cato Pater

Crisis als kans - deel 3


Hoe we onze toekomst voor ons zien dat is bepalend voor de veerkracht die we kunnen aanboren. Onze intentie is zelfs zo krachtig dat dit ervoor kan zorgen dat een donorhart wel of niet aanslaat zegt cardioloog Sandeep Jauhar in: 'Het hart, het verhaal van ons meest wonderbaarlijke orgaan’.


Wanneer we door moeilijke tijden gaan dan hebben we houvast nodig, voorbeelden die ons vertellen dat we ongelofelijk krachtig zijn. Dat we het onmogelijke kunnen overwinnen indien we daarin geloven. Dit doet 'Het Zoutpad'. Een boek wat blijkbaar onze mindset als een berg kan verzetten en doemdenken kan omzetten in daadkracht en dankbaarheid.

Toen ik kort geleden mijn inspiraties poste over 'Het Zoutpad' kwam er een lawine aan reacties op mij af. Het verhaal: twee vijftigers verliezen hun boerderij en levenswerk aan een belegging. Ze lopen het South West Coast Path. Hij heeft gehoord dat zijn degeneratieve neurologische ziekte hem toestemming geeft om hooguit een ommetje te maken. Maar wanneer er geen huis is om vanuit te vertrekken dan kom je blijkbaar op andere gedachten. ‘Twee daklozen, een tentje en dertig pond per week’. Raynor Winn, de auteur, krijgt sindsdien honderden brieven per week. Ik klampte mij vast aan een onoverwinnelijk gevoel en las het in 1 adem uit.


De filmrechten voor wellicht het meest gelezen overlevingsboek van het minst avontuurlijke jaar van dit tijdperk zijn verkocht.


En terecht!


Hoe kunnen organisaties de lessen van ‘Het Zoutpad’ benutten? 3 tips:


1. Om mee te bewegen is het nodig dat we ongemak kunnen verduren zodat we meer mentale weerstand hebben en daardoor op een hoger niveau makkelijker balans vinden. Laat medewerkers challenges verzinnen met een competitief element erin. Bijvoorbeeld: deel filmpjes met sit-ups en lever een gezonde prijs af aan huis. Verzamel ervaringsverhalen van medewerkers die zichzelf hierin uitdagen. Vraag medewerkers zelf welke uitdagingen er leuk zijn om te delen.

2. Wanneer we perspectief hebben dan durven we te bewegen. Geef ruimte aan verborgen talent! Nu ik het levensbord® al jaren mag inzetten binnen organisaties kom ik regelmatig onbenut talent tegen. Niet altijd is dat erg. Want het is goed om te kunnen opladen met iets wat je niet aan je werk herinnert. Maar nu voor velen privé en werk samenvallen en hobby’s verdwijnen, is het goed om medewerkers het gevoel te geven dat zij alle ruimte krijgen om hun functieprofiel te overstijgen en hun onvervulde verlangens wél binnen werk te kunnen inzetten. Neem de medewerker die graag filmpjes maakt: zet dat op intranet zodat meer afdelingen daar gebruik van kunnen maken. Of de Yoga-docent wiens bijbaantje wegvalt: biedt aan om een leuke dagstart te organiseren. En wellicht wil de hardloper onder ons ook wel een leuke kick-off bedenken.


3. Schenk medewerkers ‘Het Zoutpad’ en organiseer interactieve inspiratiegroepen zodat zij zelf in hun eigen leven op zoek gaan naar hun hogere doel en hun ongemak durven aankijken zodat zij zichzelf kunnen overstijgen. Deel die verhalen.


En zullen we straks met z’n allen naar die film gaan?


Foto: NRC 09-01-2021 Foto: Getty Images

36 weergaven
Ik wil direct een berichtje als Bureau Cato weer een inspirerend blog deelt!

Je aanmelding is verwerkt! Het eerste bericht komt binnenkort in je mail.

bottom of page