top of page
  • Cato Pater

Het nieuwe ontwikkelen - 5 oefeningen om vanuit je gevoel te leren beslissen

Een dief verjagen die duidelijk aan je spullen zit is geen kattenpis. Op mijn gil-salvo sloegen honden aan, kinderen begonnen te krijsen, mannen met donkere stemmen dreigden met 'kunt u een beetje normaal doen' en de campingeigenaar vroeg me om oordoppen in te doen.

- Wat ik een heel dom advies vond want dan kunnen ze helemaal je tent leegroven -

Maar de dief was blijkbaar heel snel vertrokken. De volgende ochtend liep ik al heel vroeg met mijn hoodie over mijn gebogen hoofd naar het toiletgebouw. Je kan de wind van zo'n misdaad niet heel lang de schuld blijven geven.


Een bewegende struik is voor mijn paard Stella hetzelfde als de dief die nooit heeft bestaan. Wanneer ik op haar rijdt dan moet ik meebewegen en gefocust zijn. Doe ik dat niet dan is een zandbad haar beloning.


Meebewegen en gefocust zijn als levenskunst

Nu zitten we in een fase van transformatieve groei. Meebewegen en gefocust zijn terwijl we in een stroomversnelling zitten vraagt om optimaal vertrouwen. Het niet weten als overlevingskunst. Ons hoofd kan het niet meer aanleveren. Het gaat meer dan ooit over het vertrouwen op ons gevoel.

Wat betekent dit voor organisaties?

Om te kunnen meebewegen in ontwikkelingen waarvan we niet weten wat er gaat komen is vertrouwen op onze waarden en principes belangrijk zegt Jan Rotmans in zijn boek ‘Omwenteling’. Hij adviseert organisaties die in transitie zijn om eerst een klein groepje koplopers te ondersteunen. Dat zijn mensen die durven te vertrouwen op hun innerlijk houvast, die ongemak kunnen verduren, die weten dat ‘zekerheid’ van buitenaf een beperkte houdbaarheid heeft. Het zijn de mensen die aandacht geven aan hetgeen wat goed loopt en die bij evaluaties daarop focussen. Zij willen leren van hun fouten maar ervaren falen niet als een persoonlijke nederlaag. Het zijn de ontwikkelaars die de nieuwe kaders helpen bouwen.


‘Leiden vanuit de toekomst die zich aandient’, zegt Otto Scharmer in zijn ‘Theory U’.


Niet het bewuste deel van het brein moet leidend zijn. Want dat is gericht op oude kaders. Juist het intuïtieve denken, het meebewegen vanuit het hart, het blijven voelen wat aansluit brengt nieuwe ontwikkelingen.

Daarom starten de coach-instrumenten die ik heb ontworpen met gevoelsvragen: ‘Welke TalentenTypen spreken je aan?’, is de eerste vraag die ik stel wanneer mijn klanten het levensbord© gaan spelen. Want ik wil niet weten wat ze kunnen maar wie ze zijn. Dat laatste zorgt ervoor dat er een breed potentieel aan talenten naar voren kan komen. En ook dat de hardnekkige patronen worden blootgelegd die ervoor zorgen dat we keer op keer onze missie niet volgen.

Ook in teams heeft het in beeld brengen van TalentenTypen grote voordelen; er komen veel meer talenten en gaves naar boven als bij een werk gerelateerde competentietest. Het kiezen van TalentenTypen die je aanspreken maakt ook kanten in je zichtbaar die je op je werk niet inzet.

Neurobioloog Dick Swaab zegt: ’Ons brein kan dus zonder nadenken op een voortreffelijke wijze vanuit het gevoel beslissen. Maar daar is wel training van de hersenen voor nodig. Onderzoek laat zien dat onze hersenen plastisch zijn en door oefening langzaam maar zeker kunnen wijzigen, Op den duur ontstaat gedrag dat past bij de geoefende intentie’.

5 oefeningen om vanuit je gevoel te leren beslissen: 1. Je kunt voelen wat de juiste keuze is: in de juiste keuze is het stil. Contact hebben met je lichaam middels adem en aandacht oefeningen helpen daarbij.

2. Het regelmatig voorstellen van je gewenste gevoel in situaties heeft groot effect op je intentie. Het wordt dan een tweede natuur in het cognitief onbewuste. Het brein gelooft namelijk wat je droomt/voorstelt (naar: Bewustzijnswetenschapper Antonio Damasio).

3. Het regelmatig uitstralen van je gewenste gevoel in je houding, mimiek en taal zorgt ervoor dat je jouw intentie oefent en minder afhankelijk wordt van voorbijkomende emoties. Het lichaam heeft een vermogen om zichzelf te voelen. Dat heet Proprioceptie: zelfwaarneming.

4. Kies 2 kernwaarden en intenties die voor een periode de meetlat zijn in jouw keuzes. Ook voor teams is dat een mooi en verbindend houvast! Het zijn kaders waarop je kunt reflecteren.

5. Wanneer je je hoofd verbindt met je gevoel dan ontstaat er een volledig functionerend bewustzijn. Leg regelmatig in stilte wandelend in de natuur aan jouw lichaam voor wat dat vindt van jouw reactie of keuze. Neem waar wat er gebeurt. Het lichaam liegt nooit.

‘Geef me de moed te accepteren wat niet in mijn vermogen ligt, de kracht om alles te doen wat in mijn vermogen ligt en de wijsheid om tussen die twee onderscheid te maken’.

Epictetus (ca. 50-130 n. Chr.) in ‘Gesprekken’



24 weergaven
Ik wil direct een berichtje als Bureau Cato weer een inspirerend blog deelt!

Je aanmelding is verwerkt! Het eerste bericht komt binnenkort in je mail.

bottom of page