top of page
  • Cato Pater

Hindernissen nemen vanuit verbinding

Het is niet zomaar dat de werking van het hart en het daaraan verbonden thema 'intuïtie', mij boeit. Als tiende kind uit een gezin van 11, wat werd 'geleid' door kwetsbare ouders was uit verbinding gaan mijn efficiënte strategie. Paarden hebben mij geholpen om weer te gaan voelen wat verbinding betekent en hoe ik daarop kan vertrouwen. Daar gaat bijgevoegd filmpje over.


Nu heb ik de passie om binnen organisaties waar ik werk uit te dragen dat het leren luisteren naar onze intuïtie dé weg is om oude structuren te doorbreken. Want het hart 'weet', het biedt ons een diepgaand vertrouwen, het heeft een eigen geheugen. Als voormalig para-medicus lees ik daarover en het verbaast mij dat ons hart zo'n onderbelichte 'figuur' is in de samenwerking.

Wanneer we het gebaande pad verlaten dan is vertrouwen op onze intuïtie het enige wat ons zekerheid geeft. Ons brein is het centrum van de logica. We zeggen weleens: 'rationeel gezien heb je gelijk', het toont aan dat er voor ons gevoel iets niet klopt. Het hart is de zetel van de intuïtie. Daar draait het om wat klopt. Door dat bewust te maken krijgen we toegang tot een gevoel van zeker weten en tot nieuwe kennis.

Organisaties in transitie zullen dan denk ik ook moeten investeren in deze vaardigheid. Hoe kan je mensen leren om zich open te stellen en het overheersende brein, onze babbelbox, het heft uit handen te nemen? Want wanneer we het onbekende tegemoet willen treden en niet weten of onze route de juiste is dan durven we dit alleen maar te doen wanneer we ons veilig en verbonden voelen. Een organisatie die nieuwe stappen wil zetten zal dus moeten werken aan deze basisveiligheid. Vaak is er in zo'n spannende periode een klein groepje mensen die zich kunnen beroepen op hun interne gevoel van zekerheid. Zij durven het nieuwe aan te gaan omdat zij hun bestaansrecht niet hoeven op te hangen aan hun prestaties. Zij durven te falen omdat zij niet ervaren dat zij dan als mens onderuit gaan. Zij zijn vooral nieuwsgierig naar het proces en hun leerervaringen. Deze mensen hebben gewerkt aan hun veilige basis en niet altijd hebben zij deze meegekregen. Soms juist daardoor...je pijn is je goudmijn.. Het zijn cardio-sensitieve mensen volgens Paul Pearsall, onderzoeker en cardioloog, die de info-energetische werking van het hart onderzoekt. Ons hart heeft in onze samenwerking een essentiële rol. Hartenergie verbindt, verzacht en leidt naar de kern. Het brein is gericht op logica, het zien van verschillen, op het maken van een strategie. Beiden zijn nodig maar het hart is in deze tijd dé weg om het nieuwe aan durven gaan. Hoe zou je als organisatie kunnen werken aan intuïtieve ontwikkeling?

  1. Maak 'verbinding' tot een item in de samenwerking. Stel daarin je doelen. Maak het tot een vast onderwerp in overleg.

  2. Biedt mindfullness, hartcoherentie - training, of een andere training van de mindset aan als aanbod in persoonlijke ontwikkeling.

  3. Evalueer projecten óók op harts-niveau: Hoe is de verbinding? Wat geeft vertrouwen? Wat zegt ons gevoel? Waarin voel je je kwetsbaar?

  4. Evalueer in ontwikkelgesprekken óók de gevoelsdoelen.

  5. Start vergaderingen met een stilte zodat naast ons lichaam ook onze geest optimaal aanwezig is. Maak 'aanwezigheid' belangrijk. Het verhoogt ook de efficiëntie.

  6. Laat mensen met een voorbeeldrol bovenstaande uitdragen. Kies voor intuïtieve leiders.

En dan nog 2 boekentips (kopen bij de stenen winkel he..):

  1. 'Het geheugen van het hart', auteur: Paul Pearsall (cardioloog en onderzoeker)

  2. 'Het hart - het verhaal van ons meest wonderbaarlijke orgaan', auteur: Sandeep Jauhar (cardioloog)


22 weergaven
Ik wil direct een berichtje als Bureau Cato weer een inspirerend blog deelt!

Je aanmelding is verwerkt! Het eerste bericht komt binnenkort in je mail.

bottom of page