top of page
  • Cato Pater

Hoe kan ik het nieuwe aan leren gaan? Loslaten is niet zo mijn ding.

Als kind fietste ik na school eerst de verkeerde kant op. De verhuizing van de boerderij naar het dorp was voor mij een aardverschuiving. Ik trapte naar de Munnikenweg, daar waar mijn roots lagen, mijn paardenleven, mijn klim-avonturen in de boomgaard, mijn geboortegrond. Even de werkelijkheid ontkennen voordat ik die aan zou gaan.


Loslaten is niet zo mijn ding. Vooral niet wanneer het over mijn eigen leven gaat.

Dan hou ik liever vast aan wat ik heb.

En het levensbord® is natuurlijk mijn kindje.

Dat neem ik liefst aan de hand mee de nieuwe wereld in.


Verandering moet bij mij geleidelijk gaan. Het woord zegt het al: geleiden, meenemen, de nieuwe werkelijkheid tot je door laten dringen.


Toch vraagt deze tijd ook van mij om mee te bewegen, veerkrachtig te zijn en de chaos te omarmen als een nieuwe vriend waarvan ik veel kan leren. Meer dan ooit weet ik niet wat morgen brengt. Deze tijd doet een beroep op mijn intuïtie; dat wat ik zeker weet dat ik daarop kan vertrouwen.


Dus daar heb ik mijn levenswerk van gemaakt: hoe kan ik anderen helpen om hun intuïtie te leren volgen zodat zij keuzes kunnen maken die kloppen met wie zij zijn? Het levensbord® is de uitkomst van deze zoektocht. Het is een transformerende manier om dicht bij jezelf te blijven, te leren volgen wat voor jou klopt en aan te gaan wat je niet meer dient. En dat vooral op speelse wijze. Het afgelopen jaar is het levensbord® omgebouwd tot (online) leeromgeving zodat ik professionals binnen organisaties kan opleiden. Hierdoor kan het levensbord® voor veel meer mensen een inspiratiebron kan zijn. Want ik vind het, juist nu, belangrijk dat we elkaar upliften, dat we vooral oog hebben voor talent en dit uitstralen naar de ander. Bovendien moeten we ook op dit vlak leren om beter ‘te gebruiken’ wat we al in huis hebben in plaats van het extern in te huren. Talent aanspreken rendeert en verbindt. Maar…

Het is ook spannend. Op dit moment vindt er een pilot plaats en dat is een fantastische ervaring.

Loslaten levert altijd weer nieuwe inzichten op. Ik zit in een omslag.

En dat voelt gek. Het oude is niet meer en het nieuwe dient zich aan.


Het is transitietijd.


Je zou zeggen: ga lekker vooruit, zet het neer want de tijd is rijp. Er is genoeg belangstelling ook. Straks mis je de boot..


Maar ook dit doe ik op mijn eigen manier.

Het is mijn levenswerk en dat zet je niet zo maar even te kijk. Het gaat om loslaten, vertrouwen en delen.

Als tiende kind is dat niet mijn sterkste kant.

Moet een ander nou opeens met mijn speelgoed spelen?


Ik heb behoefte aan reflectietijd. Voordat ik doorga eerst stil te staan bij deze transitie.


Daarbij stel ik mijzelf de volgende vragen:


1. Wat sluit ik af en welke keuzes maak ik daarin?

2. Wat heb ik nodig om mijn nieuwe rol aan te gaan?


In December neem ik hier de ruimte voor zodat ik daarna de plek kan innemen die de Bureau Cato Academie van mij vraagt. Dan zet ik daarna de deur wagenwijd open.

Voor nu kan je aan een exclusieve, aantrekkelijk geprijsde, pilot-training meedoen. Interesse? Of wil je het gehele programma ontvangen? Laat dan vooral je gegevens achter, dan neem ik contact met je op.


52 weergaven
Ik wil direct een berichtje als Bureau Cato weer een inspirerend blog deelt!

Je aanmelding is verwerkt! Het eerste bericht komt binnenkort in je mail.

bottom of page