top of page
 • Cato Pater

Intenties als wegwijzers in ons gevoelslandschap


Intenties zijn krachtige voorspellers. Wat we voor ons zien heeft de neiging realiteit te worden. Het plaatje wat we ergens van maken dat bepaalt onze blik op de wereld. Intenties geven ons grip en helpen ons om uit te stralen waar we voor staan.

Hoe kunnen we ons bewustzijn trainen zodat we handelen naar onze intenties? Hoe worden we meester over onze emoties? De onderzoeker Benjamin Libet, een Amerikaanse neurofysioloog, heeft ontdekt dat een potentiële handeling op 0,55 seconden in onze hersenen begint. Tot 0,2 seconden zijn we ons daar nog niet van bewust. Vanaf die 0,2 seconden zijn we ons bewust en hebben we dus keuze-vrijheid om de handeling wel of niet uit te voeren. Dat is dus ‘a split second’ en het vraagt een getraind bewustzijn om daar gebruik van te kunnen maken. Wanneer je deze 0,2 seconden mist dan zit je al middenin emoties en overtuigingen. We kunnen kiezen hoe we gevoed willen worden om onze intenties te onderhouden. Wat heb je nodig om je weer verbonden te voelen en wat helpt daarbij? Wanneer we ons bijvoorbeeld willen richten op de intentie: ‘vertrouwen’ dan willen we in het contact met de ander of in de informatie die we tot ons nemen voelen dat het ons rust geeft. We kunnen kiezen hoe we ons willen voelen. Intenties zijn wegwijzers in ons gevoelslandschap. Ze bepalen hoe we het leven willen zien. ‘To intend’ betekent voornemen.

leidt hetgeen waar je je in verliest juist tot meer of tot minder verbinding met jezelf? Wanneer je leert herkennen wat jou aanstuurt dan kan je leren kiezen of je daar nog achter wilt gaan staan. Intenties kunnen je helpen om deze patronen te doorbreken. Intenties zijn namelijk altijd positief. Wanneer je bijvoorbeeld betrouwbaarheid, hoop, samenbelang, nieuwsgierigheid of eerlijkheid als een kompas in je denken en handelen centraal stelt dan stijgt je gevoel van eigenwaarde. Patronen die positieve intenties onderdrukken heb je opgebouwd als een overlevingsstrategie. Het zorgt ervoor dat je je even goed voelt wanneer je kwaad spreekt over een ander. Het lijkt dan minder erg dat je jezelf voortdurend op de kop geeft. Je durft dan eigenlijk niet te voelen hoe het echt met je is. Stiekem ondermijn je dan jezelf.

Jezelf als een kompas gebruiken dat doe je door te voelen of je meer of minder rust ervaart. Tien tips om jouw intenties te leven:

 1. Kies intenties vóór een gesprek of activiteit die je focus geven op wat je wilt bereiken.

 2. Besteedt aandacht aan een diepe ademhaling; dan ben je aanwezig.

 3. Plan inspirerende activiteiten.

 4. Registreer hoe je lichaam reageert wanneer je negatief denkt.

 5. Benoem in contact wat je waardeert en wat het met je doet: 'ik stel het op prijs dat je meedenkt, ik voel mij gesteund'.

 6. Probeer negativiteit te stoppen en te benoemen.

 7. Kijk terug op de dag en maak een dankbaarheidslijstje (doe dat ook met anderen).

 8. Verwerk je intenties in creatieve oefeningen (maak een collage, schrijf een gedicht, plak een slogan op de koelkast, zoek teksten die je inspireren, etc).

 9. Spreek verbindende taal: 'samen, onze missie, wat willen we bereiken, etc'.

 10. Deel wat jouw intentie is en vraag hoe dat voor de ander is.

5 weergaven
Ik wil direct een berichtje als Bureau Cato weer een inspirerend blog deelt!

Je aanmelding is verwerkt! Het eerste bericht komt binnenkort in je mail.

bottom of page