top of page
  • Cato Pater

intuïtie als brug naar transitie: doe de KIP

Bijgewerkt op: 10 jun. 2020'De ontmoeting van twee persoonlijkheden is als het contact tussen twee chemische substanties: als er een reactie plaatsvindt, worden beide getransformeerd'. Carl Jung


We hebben er veel uitspraken over: op dezelfde golflengte zitten, afgestemd zijn, een hart van goud hebben, het hart op de juiste plaats hebben,een hart in het lijf hebben, met hart en ziel etc


Ze hebben gemeten dat 2 mensen die dicht bij elkaar staan elkaars hartritme beïnvloeden (bron: Paul Pearsall, het geheugen van het hart). Dat het hart essentieel is voor goede samenwerking (afstemming) dat weten we wel. Toch doen we er vaak weinig mee.

Het hart is de zetel van de intuïtie. 'Het is een info-energetisch orgaan', zegt cardio-energeticus, onderzoeker en psycholoog Paul Pearsall. Hij kwam tot de ontdekking dat veel mensen die een donorhart hebben gekregen ook informatie van de donor tot hun beschikking kregen. Zij wisten opeens dingen die zij niet konden weten, kregen een andere smaak voor kleding en voeding, of konden opeens piano spelen. En wanneer een donorhart dat kan, dan kan je eigen hart dat ook. Het hart heeft een eigen zenuwstelsel en dus een eigen geheugen. Er zetelt wijsheid in het hart. Wanneer we iets 'tegen beter weten in' doen dan ontdekken we daarna vaak al snel dat we ons gevoel hadden moeten volgen. Het hart 'weet', het brein 'ordent, controleert en beheerst'. Het hart 'laat komen' en staat voor verbinding. Nu we in een tijd leven waar veel onzeker is biedt ons hart ons meer dan ooit een schuilplaats van vertrouwen. Wanneer we ons hart open durven stellen dan maken we echt contact. Daar kan geen 1,5 meter tussen komen. Het feit dat we in elkaars energieveld zitten en deze energie kunnen beïnvloeden is een magisch gegeven. Zitten we op dezelfde golflengte? Dat kan inmiddels worden gemeten.

Hoe krijg je nu als team 1 ritme, hoe raak je afgestemd en ervaar je verbinding in de samenwerking? Onze intuïtie laten spreken zorgt ervoor dat we trouw blijven aan wat klopt. We blijven afgestemd op waar we werkelijk in geloven. Dat zou organisaties moeten boeien! Want afstemming betekent dat we ons committeren aan de opdracht. Middels hartcoherentie laat ik mijn klanten ervaren hoe zij middels deze ademtechniek 'coherent' kunnen worden. 'Coherent', betekent: ordening. Het hart reageert op ademhaling en geeft vervolgens signalen aan het brein. Wanneer de kust veilig is dan geeft het brein signalen aan het lichaam dat er rustig geluksstofjes kunnen worden afgegeven. Bovendien kunnen we dan goed blijven nadenken. Ook laat ik mijn klanten TalentenTypen kiezen die hen aanspreken. Want wat je aantrekt daar heb je een verhaal over. Zo komen verborgen verlangens en uitdagingen aan het licht. Maar ja, we moeten er wel praktisch mee kunnen werken! Omdat ezelsbruggetjes het altijd goed doen in ons brein heb ik de transitiecanvas opgeleukt met de transitiekip.

De K.I.P staat voor: Kernwaarden, Intuïtie en Principes. Kernwaarden staan voor onze persoonlijke uitdagingen en de principes voor onze handelswijzen. En de brug daartussen is de intuïtie. Het stilstaan bij gevoel en dit vaker benoemen kan teams helpen om vertrouwen te ontwikkelen en daardoor beter op elkaar afgestemd te zijn. Intuïtie kunnen we ontwikkelen door:

  • Ontspanning zoeken in de natuur

  • Ademoefeningen doen volgens www.heartmathbenelux.com

  • Ordening en ritme aanbrengen zodat er voldoende rustmomenten zijn

  • Rituelen zoeken die overgangen aangeven

  • Werken aan lichamelijke fitheid

  • Speelsheid en lichtheid beoefenen

Wanneer je een beetje kippig bent is dat vanaf nu dus hartstikke goed!

19 weergaven
Ik wil direct een berichtje als Bureau Cato weer een inspirerend blog deelt!

Je aanmelding is verwerkt! Het eerste bericht komt binnenkort in je mail.

bottom of page