top of page
  • Cato Pater

Je laten leiden door de toekomst

'Leiding vanuit de toekomst die zich aandient', zegt Otto Scharmer in zijn ‘THEORIE U’.

Het is in deze tijd van grote sociale verschuivingen, belangrijk dat we luisteren naar de tekenen die zich voordoen. Dat we open staan en kijken naar wat er ‘blijkbaar’ verwezenlijkt wil worden. Leren van de toekomst vraagt om stilte, je openstellen voor een diepere bron, afstemmen op je zekere weten, in plaats van op je oude denken.

Dat vraagt om pro-actief in het leven te staan, het lastige aan te gaan en de droom voor ogen te houden. We hebben mensen met een stevige basis nodig die durven. Gelukkig kan je lef ontwikkelen.

‘Jan* krijgt de opdracht om een deel van zijn taken af te staan. Er is een verandering in de organisatie en daardoor is het efficiënter dat de gebiedsmanager het projectmanagement gaat doen. Jan moet zich focussen op de dagelijkse aansturing en mag dus niet meer deelnemen aan projectoverleg.

Jan is woest. Hij laat mij weten dat hij geneigd is om zich ziek te melden. Wat denkt die kerel wel niet. ‘Ik voel mij gewoon geschoffeerd’, zegt jan.

Ik vraag hoe hij heeft gereageerd op het bericht. Jan vertelt dat hij niet op het bericht heeft gereageerd en dat ook niet gaat doen.

‘Wat doet dat met je?’, vraag ik om te onderzoeken wat daar de reden van is.

Dan vertelt hij dat hij eerder in zijn carrière een reorganisatie heeft meegemaakt en dat hem al zijn taken werden afgepakt.

Jan heeft dat nooit verwerkt. ‘Ik voelde mij weer een kind, zegt hij’. Wanneer ik hem de ‘cirkel van groei’ laat zien dan komen er nog meer herinneringen waarbij hij geen goed afscheid heeft kunnen nemen.

Het verleden trekt aan je wanneer een beweging niet is afgemaakt. Wanneer Jan ontdekt waar zijn emoties mee te maken hebben dan besluit hij om het gesprek met mijn manager aan te gaan. Hij kan het nu scheiden van zijn persoonlijke verhaal en nu gewoon benoemen wat het met hem doet. Ook kan hij aangeven dat hij de behoefte heeft om geïnspireerd te blijven in zijn werk en daar nu wat in mist. Hierop laat hij mij weken daarna weten dat er een nieuwe kans in de organisatie is ontstaan en dat hij kartrekker wordt van 'het gezicht naar buiten'; een communicatie-project om buurtgenoten te betrekken bij zorgontvangers.

Persoonlijke uitdagingen in een transitieproces hebben overeenkomsten met hoe je de transitiefasen in je leven bent doorlopen. Wanneer deze niet goed zijn afgerond dan wordt dit zichtbaar wanneer je onder druk komt te staan. Het opnieuw aangaan van deze pijn zorgt ervoor dat er alsnog een deur kan worden dicht gedaan die regelmatig op klapperen staat.

Dit zorgt voor bevrijding en transformatie.

* Jan is een klant die toestemming heeft gegeven voor het gebruik van zijn geanonimiseerde verhaal.26 weergaven
Ik wil direct een berichtje als Bureau Cato weer een inspirerend blog deelt!

Je aanmelding is verwerkt! Het eerste bericht komt binnenkort in je mail.

bottom of page