top of page
  • Cato Pater

je pijn is je goudmijn

‘Je ontwikkelpunten komen er als logisch gevolg uit', zegt Froukje van der Meer omgaan-met-suïcide expert en bevlogen herstelwerker bij GGZ Friesland. Zij speelde met mij het levensbord©. Een door mij ontwikkeld coach-instrument wat (jong-) volwassenen inzicht geeft in hun oorspronkelijke talenten (wie ben ik) maar ook hoe zij zichzelf daarin tegenhouden en wat zij daaraan kunnen doen.

‘Je leert om te voelen wat er voor jou klopt’,


licht Froukje toe wanneer we reflecteren op haar coach-vraag. En leren voelen is voor snelle denkers nou juist hun grootste uitdaging. Je kunt hen hoogbegaafd noemen maar zelf houd ik daar niet van. Dan zouden er ook laagbegaafden zijn en zitten we weer in hokjes te denken.

Nu ik al 12 jaar niet meer in de GGZ werk ben ik van die labels afgestapt. Het geeft ruimte om iemand zonder die labels te ontmoeten. Onder andere in mijn werk voor UWV ervaar ik dat het kijken met een open blik ook voor mijzelf veel prettiger is.


Haar vraag: ‘Hoe zorg ik voor een goede balans tussen inspanning en ontspanning’, is direct gerelateerd aan de recente aandacht in de media. Froukje wordt, na haar coming-out op Linkedin, over haar pogingen tot suïcide, in het licht gezet. Ze lijkt iets aan te raken waar een gigantische schaamte op rust. Haar persoonlijke verhaal in de Leeuwarder Courant gaf een hausse aan reacties.

Maar hoe om te gaan met deze overweldigende aandacht die je juist als kind niet kreeg?

‘De wijze, de held en het kind’ vallen op ‘persoonlijke ontwikkeling’. ‘Ik mag meer spelen, het kind wat ik nooit kon zijn meer toelaten, ik mag de wijze meer omarmen want ik weet dat ik het in mij heb en een held te kunnen zijn voor anderen die nog in de schaduw staan van hun verhaal dat is hard nodig en dat wil ik zijn’.

Tenslotte vraag ik Froukje voor wie in de GGZ het levensbord© een manier zou zijn om een stap te zetten in hun ontwikkeling. ‘Het past zeer goed bij de herstel-visie en dan met name voor mensen die begrijpen dat de TalentenTypen onderdeel van onszelf zijn waar we naar kunnen kijken als delen die we zouden kunnen ontwikkelen'.


Hoe werkt het levensbord©?

Omdat het het brein zich niet kan voorbereiden op de uitkomst wordt het gedwongen om zich open te stellen voor wat zich op dat moment aandient. Hierdoor ontstaan nieuwe inzichten. Want alleen in het onbewuste zit informatie die we nog niet inzetten. Het aanboren van die schatkist maakt je een rijker mens.


'Juist doordat je van een afstand naar jezelf gaat kijken zie je meer perspectief'.


Praktische informatie:

Voor wie is het levensbord©? Individueel: Het levensbord© wordt veel ingezet bij loopbaanvraagstukken, leiderschapstraining, burn-out begeleiding maar ook voor ondernemers die nieuwe wegen zoeken. Het levensbord© kan naast een psychologisch traject of GGZ-behandeling worden ingezet. Teams: Het levensbord© kan voor groepen en teams worden ingezet om ontwikkelvraagstukken te bekijken. Het spelen met het fysieke veld (het levensbord© op de grond) is een extra variant die vaak tot nieuwe inzichten leidt.

De recente video van het levensbord© kan op verzoek worden toegestuurd.
25 weergaven
Ik wil direct een berichtje als Bureau Cato weer een inspirerend blog deelt!

Je aanmelding is verwerkt! Het eerste bericht komt binnenkort in je mail.

bottom of page