- Cato Pater
Je pijn is je goudmijn – veranderverhalen van ondernemers
Inleiding
’Als je werkelijk iets in je leven wilt veranderen dan moet je het onbekende in stappen. Anders verandert er nooit iets’, zegt Joe Dispenza, neuro-wetenschapper.
Wanneer we een crisis zien als een oproep dan ontdekken we de ware boodschap die eronder verborgen zit. Je pijn wordt dan je goudmijn. Omdat ondernemers, nu meer dan ooit, een grote uitdaging hebben aan te gaan en hun eigen leider moeten zijn boeit het mij hoe zij hiermee omgaan. Over hen (en over mij) gaan deze 10 verhalen.
Nu eerst nog een stukje over mijn motivatie en hoe ik deze verhalen vormgeef en dan direct door naar mijn eerste gast: Kars! Mijn missie Ik vind het belangrijk om uit te dragen hoe onze persoonlijke transformatie ons ook zakelijk kan dienen. Je hebt een bedrijf omdat je waarde wilt toevoegen. Nu de wereld in transitie is zal je meer dan ooit op je intuïtie moeten vertrouwen. Daar vind je jouw ware intelligentie. In het onbewuste deel van je brein kan je veel meer data opslaan als de beperkte ratio. Kennis over neuro-wetenschap kan ondernemers inspireren om het onbekende aan te durven gaan. Die vertaling wil ik maken. Maar hoe krijgen we toegang tot onze wijsheid? Gelukkig is spiritualiteit nu ook een erkende wetenschap en is de Nijenrode Business University gestart met een leergang Business & Spiritualiteit. Hoogleraar Sharda Nandram is erop afgestudeerd. Wat eerder kon worden weggezet als gezweef opent zich nu als een nieuwe weg naar Rome. Middels het door mij ontwikkelde Levensbord©, een transformatief ontwikkelspel, begeleid ik professionals en ondernemers om met die onbewuste wijsheden in contact te komen. Hierdoor kunnen zij hun veerkracht én aantrekkingskracht te vergroten. Want wanneer we een verheven leven leiden, gevoed door emoties als ‘liefde, overvloed, vrijheid en dankbaarheid’ dan trekken we positieve energie aan en kunnen we ons potentieel ten volle benutten. Emoties zijn energie en deze kunnen buiten het lichaam worden gemeten. Een neuro-wetenschappelijke waarheid als een koe.
Om deze verhalen vorm te geven heb ik mij laten inspireren door de ‘Reis van de held’ metafoor waarmee Joseph Campbell ons levenspad omschrijft. Het doel is dat we onze eigen innerlijke held inzetten, waardoor we onze uitdaging aan durven gaan. Campbell laat zien dat die uitdagingen ons leven de moeite waard maken. Het is een oproep om ons unieke geluid te laten horen waardoor we een vervuld leven kunnen leiden. Dit zien we bij de fotograaf Kars Tuinder die ervoor kiest om in coronatijd een bedrijf te gaan opzetten in Bangkok. Een sprong in het diepe lijkt het… En ook ik werd gewaarschuwd toen ik mijn vaste contract bij de GGZ ontbond: ‘Weet je wel hoeveel coaches er zijn?’, zong iedereen mij toe.
De ‘Reis van de held’ metafoor kent terugkerende fases van ontwikkeling. Telkens gaan we weer een nieuwe uitdaging aan en krijgen we de kans om te kiezen voor wat ons werkelijk beweegt. Dan volgt er iedere keer een vuurproef, een beloning etc. Naarmate we ons hart meer volgen zijn deze beproevingen minder nodig. Wanneer we een vervuld leven leiden dan vallen we samen met onze kern en leven we onze missie.
De ‘Reis van de held’ heeft stappen die zich in willekeurige volgorde kunnen tonen: 1. De Proloog: hierin wordt het leven van de held geschetst waarin contouren zichtbaar worden die belangrijk zijn voor het vervolg. 2. De oproep: de tekenen die de held op zijn/haar pad krijgt als aanwijzing. 3. De crisis: de held luistert niet en loopt vast. 4. De vuurproef: de les is opgepakt maar de held wordt nog een keer getest. Durft hij/zij echt de nieuwe weg in te slaan? 5. De beloning: Uiteindelijk ontvangt de held de kroon op zijn/haar werk. Deze fase wordt gekenmerkt door moeiteloosheid. 6. Epiloog: de omslag is gemaakt, er ontstaat een nieuw leven. 7. De lessen van de held: ieder verhaal wordt beëindigd met een aantal persoonlijke tips van de held die zijn/haar verhaal deelt.
Graag wil ik je met deze 10 verhalen over levens veranderende ervaringen inspireren, zodat ook jij jouw uitdaging aan durft te gaan. Kars Tuinder - fotograaf

Fotografie: Cato Pater
1. Proloog Op 24-04-1975 ziet de Groningse Kars Tuinder het levenslicht. Zodra hij de kleuterschool is gepasseerd gaat de jonge onderzoeker met een waterpistool, wat in zijn fantasie een camera is, de wereld om hem heen eens goed bekijken. Hij ziet de magie van het licht en hoe je daarmee kunt spelen. Het leidt ertoe dat hij op tienjarige leeftijd toetreedt tot een fotoclub. Van ’s ochtends tot ’s avonds bekijkt hij zijn wereld door een lens. School doet hij er als een soort bijbaan bij.
Gelukkig ziet de conrector van het Groningse Werkman-college dat ook. Vanwege zijn opvallende talent mag de 15-jarige Kars Havo 3 mag inruilen voor de foto-academie. Wel moet hij van zijn ouders ook de handen uit de mouwen steken. Hij gaat werken in een Dump-store. Kars leert al jong dat het volgen van je passie gepaard gaat met op orde hebben van je basis.
2.De oproep
Met zijn diploma als bewijs van vakmanschap vertrekt de inmiddels geschoolde fotograaf naar het IRA-front in Noord-Ierland. Hij wil laten voelen welke impact politieke keuzes hebben. Dat je geboorteplek pure mazzel is en dat je daarom stil mag staan bij anderen die het minder hebben.
Hij fotografeert hangjongeren aan beide kanten van de grens die bekneld zijn geraakt in de Iers-Engelse strijd over grondrechten met armoede als gevolg. De lamlendigheid spat ervan af.
Wanneer hij terug komt stuurt hij zijn buit naar wat vakbladen. Dat wordt door het gerenommeerde fototijdschrift Focus goed ontvangen. De carrière van de lichtmeester neemt een hoge vlucht. | Toch gaat hij niet door met de vrije opdrachten. Want wanneer hij als19-jarige een aanbod krijgt om als trouwfotograaf te fungeren in ruil voor een oude DAF dan gaat zijn avontuurlijke hart sneller kloppen. Dus deal!
Kars biedt geen dertien-in-een-dozijn trouwreportages maar esthetische kunstportretten van een onvergetelijke dag. Zo plaatst hij een bruid in een bad waarbij haar jurk als een waterval over haar benen golft. Magisch.

Kars krijgt de DAF en tekent hiermee zijn toekomstige contract met menig liefdespaar. 1000 trouwdagen worden het zo ongeveer.
Het verdient beter dan de krant, zo blijkt uit het feit dat hij na enige jaren een pand heeft gekocht aan de Eeldersingel in Groningen én een appartement in Bangkok.
Echter, het is keihard werken. De verwachtingen zijn hoog gespannen, dit is topsport in fotografisch concurrentieland. Kars ziet de markt veranderen. Dan ontwikkelt hij zijn idee.
3.De crisis
Kars heeft als 36-jarige al een internationaal portfolio opgebouwd. Hij verblijft regelmatig in Bangkok wat zijn tweede thuis is geworden. Daar is hij ook op de bewuste 14 Februari. Onderweg naar een opdracht in Bali voelt hij zich onwel worden. Met de koffer in de hand zakt hij op het parkeerterrein van het ziekenhuis in elkaar. Kars blijkt een aangeboren hartafwijking te hebben. Ze spuiten adrenaline in zijn hart. Dat wordt zijn redding.
Op 14 februari viert Kars voortaan zijn bestaan.
Dan neemt hij een besluit: ‘Ik werk heel hard maar doe te weinig wat ik wil,’ zegt de trouwfotograaf tegen zichzelf wanneer hij in de spiegel van zijn leven kijkt. Vrije opdrachten waar hij zelf mag bepalen welke thema’s hij kiest zijn voor Kars voeding voor zijn creatieve ziel.
Dan krijgt hij een ludiek idee. ‘Closed Buttons’ ontstaat.
‘Knopen sluiten dingen. Door daar de nadruk op te leggen open je misschien wel iemand anders z’n ogen’.
Een Indiaas gezin kijkt je aan met knopen op hun ogen, terwijl zij op het trottoir voor hun woning zitten. En ook de Afrikaanse vluchtelingen confronteren je met hun misère wanneer zij met de knopen op hun ogen de zee uit lopen op weg naar het beloofde land. Kars maakt met ‘Closed Buttons’ zichtbaar wat niet wordt gezegd.

4.De beloning
Dat vinden ook de gerenommeerde instituten, zoals National Geopraphic, Monovision en Lensculture, die hem belonen met prijzen die hij altijd al had willen hebben. Erkenning is een groot goed voor wie een droom voor ogen heeft. En het mooie is dat ook zijn modellen profiteren van zijn prijzengeld.
Zo wordt met de opbrengst van foto’s waar de dorpelingen op staan een waterput in Afrika geslagen. Kars gaat een band aan met mensen die hij vastlegt op de gevoelige plaat.
In 2017 komt ook de liefde weer op zijn pad. Een Japanse dating-app, die hij alweer helemaal vergeten was, brengt een Power-match teweeg met de Thaise Jonathan die bovendien in Duitsland woont.
Alles valt in elkaar. Het wordt tijd om zijn droom, die hij met zijn nieuwe liefde uitdenkt, echt te gaan uitrollen. Het ligt voor de hand om dat in Bangkok te gaan doen.
Met de verkoop van zijn huis, het verschepen van de inboedel en het afsluiten van opdrachten staat de deur wagenwijd open voor een nieuw begin.
5.De vuurproef
En dan slaat Covid toe.
Alle tropische plannen kunnen voorlopig in de ijskast.
Met een koffer en een camera trekken Kars en Jonathan in een containerwoning waar zij zich beraden op hun plan. De wereld zit potdicht. ‘Maar waar het licht op valt , dáár liggen kansen’, denkt de fotograaf.
Hij meldt zich aan bij de GGD en start bij de afsprakenlijn. Zijn gelijkmatige karakter blijkt handig te zijn wanneer het stormt in Coronaland. Even later wordt hij dan ook coördinator bij het bron-en contactonderzoek. Regelen dat kan de trouwfotograaf wel. En dan eindelijk, wanneer de maatregelen versoepelen pakken Kars en Jonathan hun biezen en vliegen in April 2021 naar Bangkok. Midden in de pandemie gaan ze op zoek naar een pand. Dat blijkt de juiste tijd te zijn! Het toerisme ligt volledig op z’n gat, hotels staren je als ontheemden aan en de economie kan een beste boost wel gebruiken.
Het 220 jaar oude Chinese pakhuis is een schot in de roos. China Town is een mystieke verborgen wereld met kronkelende steegjes waar planten zich opdringen in de scheuren van de tijd. Het is een levendige omgeving waar handel bedrijven de spreektaal is. Stapels met motoronderdelen vormen muren in de steegjes van dit historische labyrint.
Dat Covid nog een Delta-variant stuurt deert de ambitieuze ondernemers niet. Het Photohostel & Photocafé wordt in alle rust verbouwd. Jonathan brengt met zijn architecten-ogen balans aan in het geheel. Feng Shui is het Chinese leefstijlrecept voor wonen. Wanneer je omgeving klopt dan raak je zelf in balans. Je bent dan in je element. Logisch eigenlijk wel. En dan word ik bij toeval ook onderdeel van deze droom. Wanneer ik op Facebook aankondig dat ik in Bangkok ben krijg ik een tip. Dat de Groningse Kars Tuinder daar een uniek bedrijf heeft opgezet. En omdat ik van fotograferen hou besluit ik dat deze plek mijn eindbestemming wordt.
Midden in het dynamische China Town word ik na een fietsreis van 700 Aziatische kilometers ontvangen in deze oase van rust. Het gerenoveerde droompaleis voelt als een mix van historisch erfgoed en modern design. Prachtige fotowerken kijken mij aan wanneer ik geniet van de meest exotische koffie-creaties waar smaakmaker Jonathan de schepper van is. Samen zetten zij hier een geweldige beleving neer. De lichtmeester neemt me mee op ‘Phototour’ door het mystieke China Town waar achter oude muren verhalen huizen die zich alleen tonen voor wie de verborgen paden kent. Kars is hier inmiddels ingewijd.
Dat me een halve Marathon te wachten staat, wordt mij als proefkonijn niet verteld.
Vanuit kronkelende steegjes waar het licht onverwacht op verborgen schatten valt belanden we - na het beklimmen van een houten trap - in een Privémuseum. Het blijkt de nalatenschap te zijn van een operazanger die zijn ziel en zaligheid aan het podium heeft gewijd.
Foto’s, decorstukken en kostuums vertellen in het schijnsel van dieprode lampionnen zijn vervulde levensverhaal.
Tussendoor krijg ik fotografie-les. De plaatjesmaker deelt rijkelijk de ingrediënten van zijn succesvolle recept. En ook krijg ik wat culturele wijsheden mee zodat ik niet als een olifant door de porseleinkast dender met mijn camera als wapen in dit Siamese Koninkrijk. Mensen openen zich wanneer je eerst een praatje hebt gemaakt, ook al spreken we een mix van Thais-Engels-Chinees. Het gaat om het gebaar.
We eindigen deze expeditie in het 19e-eeuwse Hualampong-station waar stoomtreinen van destijds klaar staan om te vertrekken. We reizen door de tijd.

Fotografie: Kars Tuinder
De volgende dag heb ik benen van gewapend beton en hang ik nagenietend in het Photocafé mij tegoed doend aan de Dirty Coffee die ik door mijn gulzige aderen giet.
Wát een geweldige trip! 6.Epiloog Na mijn vertrek volg ik het Photohostel & Photocafé op Facebook. Ik zie hoe Kars de sierlijke bewegingen vastlegt van een eeuwenoude Thaise dans. De magie spat ervan af. En ook hoe ultra-hippe You Tube influencers shinen voor de lens van de Nederlandse grootmeester. Het Ministerie van Toerisme komt op bezoek, evenals een groot tv-kanaal en de Thailand Magazine. En ook Japanse reisorganisaties vinden het fotopaleis in China Town. Grote events volgen. Particulieren boeken het Photocafé voor hun exclusieve party. Een instore Bookshop met fotografieboeken wordt toegevoegd. En de magistrale Phototour krijgt, met recht, een eigen website (zie onder). Booking.com beloont dit alles met een 9.6.
7. De lessen van de held – Kars Tuinder:
Hou je eigen stijl aan. Blijf je onderscheiden. Doe niet wat anderen doen.
Blijf goed netwerken. Zorg dat je contacten krijgt die je verder kunnen helpen.
Geef je werk niet weg. Blijf een goede prijs vragen. Zo laat je zien dat je achter je product staat.
Contactgegevens: www.karstuinder.com www.photohostel.com www.bangkokphototour.com https://www.facebook.com/kars.tuinder