- Cato Pater
Wat is bewustzijn? - deel 1

Het woord intuïtie komt van het latijnse woord ‘intueor’. Dat betekent: met de geest nauwkeurig beschouwen. Oftewel: innerlijk zien. En daar ligt onze grootste uitdaging.
Ons brein kent een bewust, rationeel deel, waardoor we overzicht hebben want wanneer we alle informatie bewust zouden ervaren dan zouden we geen leven hebben. Het helpt ons te ordenen door dingen in hokjes te stoppen. Ook kent het brein een veel groter onbewust intuïtief deel, daar waar we patronen en wijsheden opslaan die ons kunnen helpen wanneer we belangrijke keuzes moeten maken. In deze diepere gevoelslaag liggen de antwoorden wanneer een rationele benadering ons niet meer helpt. Hoe komen we bij deze diepere lagen?
Wanneer we ergens niet meer bewust aan denken dan weten we het opeens. Ons archief gaat dan in werking zegt Neuropsychiater Dr. Theo Compernello in ‘ontketen je brein’. Ons brein heeft rust (voldoende slaap, tijdige onderbreking in het werk) nodig om ervaringen op te slaan. Vandaar dat het goed is om in blokjes informatie op te nemen en selectief te zijn in wat we consumeren. Gedachten horen bij zelfzorg en beïnvloeden ons welzijn. Net als slapen, bewegen en voeding zijn gedachten een vorm van energetische voeding die doorwerken in ons hele systeem. Want positieve gedachten zorgen ervoor dat we onder andere meer serotonine aanmaken en hierdoor versterken we ons immuunsysteem.
Ons bewustzijn heeft rust nodig om goed te kunnen werken. Anders gaan we reageren vanuit onze overtuigingen en zijn we ons niet bewust van de emotionele lading die ons aanstuurt. Onderstaande 'ijsberg' laat zien dat wanneer we ons ontwikkelen, we steeds meer toegang krijgen tot wat ons aanstuurt en daar dus bewust van zijn. We verruimen dan ons bewustzijn. Hierdoor kunnen we betere keuzes maken.

Her-inneren betekent dan ook dat we naar binnen gaan om iets opnieuw te ontmoeten. Zo’n inzicht kondigt zich aan via lichaamstaal. We voelen herkenning of juist onzekerheid in zo’n periode. De kunst is dan om ongemak te verduren. Want ontwikkelen gebeurt doordat we loslaten. 'Loslaten' betekent dat we ons richten op dat wat ervaringen met ons doen. Ons lichaam liegt nooit. Wanneer het oude niet meer werkt krijgen we signalen die ons proberen te vertellen dat we een ander pad moeten inslaan. Omdat ons leven in fases verloopt herhaalt zich dat telkens weer.
Wanneer we luisteren naar de tekenen op ons pad dan leren we deze herkennen als aankondigers van een transitie. Dit helpt ons om vloeiend mee te bewegen naar een nieuwe fase.