top of page
  • Cato Pater

Nieuwe rituelen - elkaar laten meebewegen

Rituelen zetten ons even stil, het zijn onderbrekingen in het alledaagse leven. Ze helpen ons om opnieuw betekenis te geven en bieden nieuw perspectief op de geleefde werkelijkheid.


Door een ritueel wordt ruimte om te handelen gecreëerd. Waar we met lege handen staan daar hebben we behoefte aan houvast en vervulling. Samen zingen, het branden van kaarsen, bloemen leggen bij een monument, 1 minuut stilte. Het zijn verbindende rituelen die ons helpen om het samenzijn diepere betekenis te geven.


Hoe kunnen we, nu we nog geen uitzicht hebben op herstel van de balans, rituelen bedenken die ons helpen om in verbinding te blijven en deze te versterken?


Hoe schep je rituelen online zodat de bijeenkomsten ook echte samenkosten worden waarin mensen zich gezien voelen? Inmiddels ervaar ik dat zoom-sessies die gevuld zijn met een warm welkomsritueel mij direct doen vergeten dat de ander niet fysiek bij mij is. En wanneer ik die meeting wéér volg en weet dat we starten met een rondje dansen dan doe ik dat.

Gewoon omdat het kan. Maar vooral omdat ik behoefte heb aan verbinding.


Hoe geef je met je team invulling aan afscheid nemen en het verwelkomen van een nieuw begin? Wellicht heb je iets aan onderstaande tip.

Plan 2 feestelijke (online) bijeenkomsten met een toegezonden hapje en drankje en gebruik onderstaande vragen als leidraad voor een inspirerend samenzijn. Uiteinde 2020: -Wat laten we achter? -Wat gaan we missen? -Wat hebben we bereikt en waar zijn we dankbaar voor? -Waar zijn we trots op?

Nieuw begin 2021: -Waar zien we naar uit? -Wat zijn onze doelen? -Welke dagelijkse/wekelijkse rituelen kiezen we? -Hoe zorgen we voor elkaar? -Wanneer laten we deze vragen weer terug komen?


Bureau Cato buigt mee in deze tijd, mijn coach-instrumenten zijn inmiddels hybride:


· De TalentenTocht (een app) is een avontuur voor buiten, de vragen die je tegenkomt op je pad helpt je om elkaar te ontmoeten als mens. En dus een dieper contact te krijgen waardoor je weet welke waarden belangrijk zijn en hoe je elkaar daarin kunt ontmoeten.


· Het levensbord een coach-instrument wat ook online voor teams kan worden ingezet. Hierover vind je veel informatie op mijn website.


· De transitiecanvas wat zowel op de 1,5 meter als online kan worden getraind. Dit instrument helpt teams om vanuit de persoonlijke uitdaging en de principes in samenwerking te reflecteren op de dagelijkse praktijk. Het doorwerken gebeurt in wisselende twee-tallen. Bureau Cato begeleidt teams in zowel individuele coaching-sessies als teamgerichte events.

Foto: School of arts, Yangoon : 'Healthy you, brighter future'.

8 weergaven
Ik wil direct een berichtje als Bureau Cato weer een inspirerend blog deelt!

Je aanmelding is verwerkt! Het eerste bericht komt binnenkort in je mail.

bottom of page