top of page
  • Cato Pater

Ongemak leren verdurenOrganisaties in transitie krijgen te maken met weerstand. Dingen mogen niet meer, moeten anders en privileges komen onder druk te staan. Bij een nieuwe koers hoort nieuw gedrag. Maar hoe zorg je ervoor dat mensen uitdagingen aan durven gaan? Hoe krijg je mensen mee in verandering en hoe leer je hen om nieuwe doelen als een speerpunt in hun gedrag te omarmen?

Brené Brown, hoogleraar en onderzoeker van schaamte en kwetsbaarheid, legt uit hoe we kunnen leren om alleen te staan. Dat kunnen we niet wanneer we ons gedrag afmeten aan: het functioneren van onze collega’s, het goed willen doen voor de baas, een inkomen moeten genereren, maatschappelijk gezien willen worden, onze partner tevreden willen houden etc. Dan waaien we bij de eerste windvlaag om.

Leren om ongemak te kunnen verduren heeft te maken met het kiezen van stevige ankers. Deze hebben hun oorsprong in wie wij ten diepste willen zijn en dus waar onze belangrijkste uitdagingen liggen. Die ankers, oftewel kernwaarden, kunnen we alleen vinden in onszelf. Door onze kernwaarden te kiezen als graadmeter voor ons gedrag kunnen we de opdracht gaan zien als een persoonlijke uitdaging. Dat keuze-proces vraagt om het bewust worden van verlangens, welke knelpunten daarin een rol spelen en hoe deze overwonnen kunnen worden.


Binnen Bureau Cato wordt er gewerkt met methodieken die mensen inspireren om op basis van hun TalentenTypen, de uitdagende kernwaarden te kiezen. De talentencirkel (foto) is één van die speelse hulpmiddelen. Door te gaan staan op een plek waar zij onzekerheid ervaren en zich voor te stellen dat zij dit aangaan, ontstaat er ook inspiratie! Dan wordt het helder welke kernwaarden houvast bieden om veranderingen aan te gaan. Voor het brein zijn levendige voorstellingen namelijk hetzelfde als echte ervaringen; hierdoor biedt het werken met visualisatie ook inzichten voor het echte leven.

Bureau Cato biedt met haar speelse werkvormen, zoals TeamWijs en LeidersWijs, begeleiding in persoonlijk en professioneel leiderschap. Hierdoor leren medewerkers en leidinggevenden om hun kernwaarden te leren kennen en ontwikkelen zij een teamgeest die inspirerend en verbindend is.

46 weergaven
Ik wil direct een berichtje als Bureau Cato weer een inspirerend blog deelt!

Je aanmelding is verwerkt! Het eerste bericht komt binnenkort in je mail.

bottom of page