top of page
  • Cato Pater

Online met de natuur: hoe herstel jij het innerlijk fundament?


Mijn roze trainingsbroek zucht: ‘is dat niet een beetje overdreven om mij elke dag vóór het ontbijt mee te sleuren de natuur in omdat jij zo nodig moet aarden?’. De elastische ruimte die mijn roze vriendin mij biedt roept een bijna prenataal schuldgevoel in mij op. Ooit was ik daar, ik ben ervan af geraakt. Opgroeien op het platteland biedt geen garanties voor een natuurtrouw leven merk ik. Het buitenspeelmeisje komt in opstand: ik moet terug! Mijn paard Bas begrijpt mij. Wanneer ik terug kom van mijn revolutionaire ochtendwandeling dan staat hij klaar met zijn zachte snuit die mijn hartslag doet dalen. Ik ben. Eén zijn met de natuur voelt als een veilige haven nu de wereld op springen staat. Zelfs mijn gevreesde hobby tuinieren pak ik op. Dat is met 1,5 hectare land een ware expeditie. Mijn sumo-worsteling met een braamstruik, waarbij ik mijn armen tot bloedens toe open haal, maakt me woedend als een kind en leert me al heel snel dat focus een betere optie is. Ik word er intens rustig en precies van. Dit voelt OERRRR. En dat klopt hoor ik van Simone Ardesch*, arts en docent aan de opleiding tot integrative medicine voor zorgprofessionals, die doceert hoe we de wijsheid van de natuur meer kunnen integreren in ons leven zodat we van daaruit persoonlijk leiderschap kunnen ontwikkelen. De natuur heeft een andere trilling. Op atoomniveau geeft dat beweging in ons systeem. Het brengt ons in balans en kan ons genezen. Steeds meer onderzoeken tonen aan dat we worden geleid door een diepere wijsheid. De natuur weet alles.


Waarom luister ik dan niet? Waarom kies ik niet voor meer contact met de natuur waar ik notabene onderdeel van ben? Ik weet het. Een wake-up call heeft niet de neiging om poeslief te vragen of we alsjeblieft eens meer aan ontspanning willen doen. Zij regeert met ijzeren hand: Ik laat u het voelen zodat u het kunt weten. Zij kleurt de wereld opeens corona-rood. Mijn vorige was 12 jaar geleden. Blijven houden van een man die vreemd gaat is als een ondergang op recept. Na talloze hinten van moeder natuur beland ik op een prachtige herfstdag onder mijn bokkende paard. Ik hoor: ‘KRAK’ en weet dat de binnenkant van mijn arm eraf ligt. Een losgescheurde flap huid kijkt mij meedogenloos aan: ‘zo, nu is de keuze niet meer reuze’. Ik besluit in een flits om mijn relatie met mijzelf te herstellen. Ik ga van H af. Ik lig een maand in het UMCG, verlies mijn baan en groei in mijn zelfvertrouwen. Het stoppen met wat mij niet dient blijkt kort daarna mijn beste werkgever. Dan opent zich mijn wereld, word ik ondernemer, word ik meer mezelf en ben ik weer dicht bij mijn ware aard: mensen/bedrijven helpen om de beste versie van zichzelf te leven, hun uitdaging aan te gaan en daarbij ongemak te kunnen verduren. Ik ontwerp mijn holistische methodiek ‘Gids naar Eigen Wijsheid’, krijg verbazingwekkende opdrachten en leer dat bij mezelf blijven dus de meest succesvolle keuze is.


En wat kan ik daar nu van leren?


Het is altijd nog goed gekomen. Er kwamen altijd kansen op mijn pad die onlogisch, uitzonderlijk, onmogelijk en niet volgens de regels waren. Holistisch ondernemen is het devies: met hart, hoofd en handen blijven samenwerken, dicht bij mezelf blijven en van daaruit een handreiking doen naar de wereld. Zo blijft de cirkel rond, herstel ik het innerlijk fundament, vloeit energie weer terug en tillen we elkaar op.

Wanneer mijn handen hun ongewone weg vinden in een bak voorjaarsplanten weet ik het opeens weer: het spoor volgen wat ik had uitgezet, dat mag ik blijven vertrouwen. De droom om andere coaches deelgenoot te maken van 'Gids naar Eigen Wijsheid'zodat veel meer mensen d vruchten kunnen plukken van wat er is gezaaid, zal ik gaan realiseren.

Wat helpt jou om je vertrouwen te hervinden? En wat blijf jij volgen zodat jij je eigen pad loopt?


*beluister de podcast 'Het zelfherstellend vermogen' van OERsterk , met Drs Richard de Leth

30 weergaven
Ik wil direct een berichtje als Bureau Cato weer een inspirerend blog deelt!

Je aanmelding is verwerkt! Het eerste bericht komt binnenkort in je mail.

bottom of page