top of page
  • Cato Pater

Transitie: spelen werkt geestverruimend


Als jullie in een glazen huis zouden zitten wat zien jullie klanten dan? Vraag ik weleens aan teams die ik begeleid. Zijn de dingen die je pretendeert te doen ook echt zichtbaar in je gedrag? Draag je uit waar je voor staat? Deze teams bevinden zich in een transitie en zijn op zoek naar hun waarden en behoeften zodat zij veerkrachtig kunnen omgaan met de voortdurende stroom aan veranderingen.

'Alleen als mensen hun zekerheid en integriteit kunnen ontlenen aan hun eigen principes, kunnen ze die onvoorspelbaarheid aan. Anders is hun behoefte aan structuur en voorspelbaarheid te groot', zegt Stephen Covey in 'de zeven eigenschappen van effectief leiderschap'.


Om transitie in organisaties mogelijk te maken hebben we pioniers en strategische verbinders nodig. Mensen die over grenzen heen durven kijken en die kritisch durven zijn naar de organisatie die in het vinden van de versnelling nog vaak zal terugvallen op onbewust belemmerende patronen. Mensen die het oude met het nieuwe kunnen verbinden. Zelfbewuste professionals die niet prat gaan op hun stressbestendigheid maar die tijdig hun grenzen durven stellen en hun kwetsbaarheid durven te benoemen zodat zij in verbinding blijven en hun veerkracht blijven bewaken. Types die de positiviteit blijven opzoeken want, zoals transitiedeskundige Jan Rothmans zo treffend zegt: 'vanuit cynisme is er nog nooit een transitie ingezet'.


In de teams die ik mag begeleiden in hun transitie gaan we op zoek naar waarden, behoeften en drijfveren. Wie ben ik en waar wil ik achter staan? Wat zijn mijn uitdagingen en hoe vlieg ik die aan? Waar heb ik invloed op en waarin ben ik betrokken? Hoe bewaak ik deze balans?

Wat zijn de waarden in onze samenwerking?

Middels speelse oefeningen ontstaat er inzicht in deze thema's. Want spelen werkt geestverruimend; je gaat de dingen vanuit andere perspectieven bekijken.

Zo vraag ik mijn deelnemers om hun 'issue' ook eens te bezien vanuit de diverse TalentenTypen die zij hebben gekozen. Een 'onderzoeker' heeft nu eenmaal andere waarden dan een 'levensgenieter' of een 'kunstenaar'. Hierdoor ontstaan er nieuwe inzichten. Ik ervaar dat wanneer mensen bewust kiezen, de kans groot is dat ze zich er ook optimaal voor inzetten. Weten wat mensen beweegt is essentieel wanneer we veranderingsvermogen willen aanspreken.

11 weergaven
Ik wil direct een berichtje als Bureau Cato weer een inspirerend blog deelt!

Je aanmelding is verwerkt! Het eerste bericht komt binnenkort in je mail.

bottom of page