top of page
  • Cato Pater

Voelen is het nieuwe weten

Bijgewerkt op: 9 sep. 2019


Dat zegt de hooggevoelige boerin die met beide benen in de klei staat en Lichte Tour amazone Sara Ouwehand op haar website ‘ruiterpilates’. Als paardenmeisje én als Talentencoach spreekt deze oneliner mij aan. Sara’s werkwijze is een mix tussen technische didactische lesvormen en lichaamsgerichte oosterse oefeningen. Zij geeft les in leren voelen zodat de ruiter echt leert afstemmen op wat werkt. Want je kunt iets uitleggen én je kunt iets laten voelen; het eerste gaat uit van ‘begrijpen’ en het tweede van ‘ervaren’. Het brein reageert op wat we ervaren met de lading die middels ‘gevoelscodes’ is opgeslagen in onze database die we gedurende ons leven hebben opgebouwd. Iedere ervaring bestaat uit zintuiglijke informatie zoals: een beeld, de reuk, het geluid, het huidcontact of de smaak. In het paardrijden leren we afstemmen op het lichaamscontact met het paard en het doel is om één in de beweging te worden. Compleet afgestemd zijn in het rijden is dan ook een magisch gevoel! Het betekent dat je in Flow bent: één met de ervaring. We hebben vaak afgeleerd om geheel aanwezig te zijn; we schieten gemakkelijk tóch in het verklaren, overtuigen etc zodat we iets wat wellicht moeilijk is om aan te gaan kunnen vermijden. We vertellen onszelf verhaaltjes waar we lang in kunnen geloven. Maar het lichaam liegt nooit en zal ons laten weten waar het knelt.

Daarom is de lichaamsgerichte blik van de coach zo belangrijk; zien wat er tijdens een verhaal met de ander gebeurt geeft de essentie weer van wat er werkelijk speelt. Dán kan je ingaan op wat je waarneemt (zonder dit te interpreteren) en met de ander op zoek gaan naar het juiste verhaal van wat het lichaam probeert te vertellen.

Daarom werk ook ik, net als Sara, integraal. Ik wil échte verandering zien: lichaam én geest, begrijpen én voelen, doen én weten. Ik denk dat juist de samenwerking tussen deze delen leidt naar een optimaal resultaat. Zoals laatst op wedstrijd toen ik na hard trainen met de juiste focus mijn paardje Stella naar de eerste prijs heb gereden. Yo wat was dat een gaaf gevoel!

98 weergaven
Ik wil direct een berichtje als Bureau Cato weer een inspirerend blog deelt!

Je aanmelding is verwerkt! Het eerste bericht komt binnenkort in je mail.

bottom of page