top of page
  • Cato Pater

Wat bezielt je?

'Wat bezielt je'! Deze historische woorden dreunen na in mijn hoofd wanneer ik als 12 jarige mijn opstel over de Tweede wereldoorlog overhandig aan meester Brink*. Zijn rode snor danst mee in het vuur van zijn overtuigingen wanneer zijn met afschuw en verbazing gemengde blik blijft hangen op de ‘tentoonstelling’ die ik hem eerbiedig overhandig. Tot laat in de avond heb ik kaartjes geknipt, teksten verzonnen en met mijn ‘baarmoedergenoten’, zoals mijn broer dat zegt, geoefend. Als tiende kind uit een gezin van 11 ben je nooit alleen. Soms heeft dat een voordeel.


Of ik de boodschap niet begrepen heb? Of ik overal een spelletje van wil maken?


Het kwartet wat ik heb ontworpen ligt zielloos in zijn handen. Vanaf dat moment ga ik mij schamen. De twee schriftjes die ik altijd met mij meedraag, één voor schrijven en één voor tekenen, krijgen de status van geheim archief.

Ik leer vooral dat ik niet mag zijn wie ik ben. Een dromer. En daar kan je geen geld mee verdienen, aldus mijn vader wiens mening is gebaseerd op Bijbelse grondslag.


Maar ja, wat erin zit dat moet eruit. ‘Bezieling’ kan je niet wegdrukken: dat is een waarheid als een koe. De natuurwetten van het platteland zijn voor mij een levende legende. Ik zie God in alles maar als eigenzinnig pionier geef ik Hem een andere naam. Net als mijzelf trouwens. ‘Toos’ dat klinkt toch niet. In mijn paspoort staat: ‘Cato Catharina’. ‘Voor wie ik liefheb wil ik heten’, zegt Neeltje Maria Min. Op mijn 27e zet ik mijzelf in de markt als ‘Cato’. Dus vandaar: Bureau Cato.

Na veel omzwervingen in loopbaanland, onder andere in de GGZ, ben ik gaan doen waarvoor ik ben gekomen: mensen verleiden om de beste versie van zichzelf te leven. Binnen Bureau Cato mag ik alles bedenken, wanneer het dat doel maar dient. Er verschenen coach-instrumenten die kloppen volgens de spelregels van het brein, die een appél doen op het onbewuste zodat er moeiteloos een versnelling kwam in processen. Opeens kon ik dat in grote organisaties en voor UWV gaan inzetten. Magie!


En nu..


NEXT STEP!


Aan de vooravond van het nieuwe jaar, sta ik weer voor zo’n essentiële keuze. Mijn eigen grootsheid aangaan is spannend. Maar op de oude weg doorgaan dat lukt niet meer.


Mijn nieuwe missie heeft zich aangediend: ‘De wereld toerusten met instrumenten, zodat mensen hun wijsheid kunnen zaaien’.En wat er is gezaaid dat moet worden geoogst. De instrumenten die ik heb ontworpen en die nu ook zijn omgetoverd in apps (TalentenTocht) en games (levensbord) mogen nu gaan bijdragen aan een grotere transitie. In 2021 ga ik mijn gedachtengoed delen door anderen te gaan opleiden met onder andere het levensbord ®.


Dat vraagt om een nieuwe organisatie, een ontmoetingsplek voor bevlogen professionals die speelse procesversnellers willen inzetten zodat mensen moeiteloos leren vertrouwen op hun innerlijke wijsheid.

Zij stralen geloof uit in hun handelen. Het zijn koplopers die durven te dromen en anderen daarin willen inspireren. Zij willen zich inzetten voor de ontwikkeling van bewustzijn zodat mensen hun hoogste potentie kunnen leven. Het zijn sensitieve mensen die geheel aanwezig zijn en van daaruit anderen begeleiden. Deze innovators (interne coaches, loopbaanprofessionals en werkcoaches) werken in organisaties die misschien wel een beetje lijken op het grote gezin waar ik uit kom. Het is belangrijk om gezien te worden wanneer je één van de velen bent, eigenwijs te durven zijn en te kiezen voor een aanpak waar je in gelooft.


En samen spelen is leuker. Het is het leven wat de muziek maakt. *Meester Brink is een verzonnen figuur die staat voor een periode in mijn leven waarbij mijn creativiteit moest worden 'beteugeld'.

57 weergaven
Ik wil direct een berichtje als Bureau Cato weer een inspirerend blog deelt!

Je aanmelding is verwerkt! Het eerste bericht komt binnenkort in je mail.

bottom of page