top of page
  • Cato Pater

Wat is bewustzijn? – deel 2

Bijgewerkt op: 24 nov. 2020

'Je gaat het pas zien als je het door hebt'. De befaamde uitspraak van Johan Cruijff blijkt wetenschappelijk gegrond. Ons brein is in staat om bewust en onbewust waar te nemen. We krijgen meer prikkels binnen als dat we denken.

‘Reageren op een prikkel betekent niet dat je die prikkel ook bewust waarneemt’, zegt Jacob Jolij, psycholoog en eigenzinnig onderzoeker aan de RUG, in ‘Wat is bewustzijn nou eigenlijk? Hij constateerde dat psychologie gaat over gedrag. Niet over bewustzijn. Hij wilde weten hoe de geest werkt. 'Maar dat leer je helemaal niet', legt hij uit. Hij ging buiten de gebaande paden van de psychologie Zijn zoektocht voert de lezer van de neurobioligie, naar de natuurkunde, de kwantummechanica, de filosofie en zelfs naar de parapsychologie.


Om aan te tonen dat we ook onbewust waarnemen komen we uit bij het verschijnsel blindsight, ‘blindzien’. Dit is ontdekt naar aanleiding van een onderzoek door de britse legerarts George Riddoch die patiënten met een beschadigde occipitaalkwab (achterhoofdskwab) behandelde. Hier vindt de verwerking van visuele prikkels plaats. Hij toonde deze patiënten plaatjes van blije en boze gezichten. Wanneer hij vroeg of zij iets hadden gezien dan ontkenden zij dit. Wanneer hij vroeg wat zij hadden gezien dan vertelden zij dat zij boze en blije gezichten hadden gezien.

De vraag is ook hoe we op deze niet bewuste waarnemingen reageren. En hoe we deze kunnen gebruiken voor onze ontwikkeling.


Hoe kan je je bewust worden van iets wat onbewust aanwezig is? Deze vraag boeit mij,het is de essentie van mijn werk. Het is de prikkel waardoor ik coach-instrumenten ben gaan ontwerpen die mensen helpen om naar hun intuitie te leren luisteren. Je intuitie is het voertuig wat je leidt naar je diepere drijfveren, je oorsprong. Het onbewuste is altijd sterker dan de ratio. Je kunt het niet negeren. Want wat je in je hebt dat wil gehoord worden. Dit kunnen duiden geeft ons grip.


Wanneer ik met mensen het levensbord® speel dan let ik op hun taal (woordkeuze, intonatie, volume) maar ook op hun lichaamstaal. Dat is de taal van het onbewuste.


Het levensbord® is een instrument om dat wat mensen nog niet zien naar boven te halen.12 weergaven
Ik wil direct een berichtje als Bureau Cato weer een inspirerend blog deelt!

Je aanmelding is verwerkt! Het eerste bericht komt binnenkort in je mail.

bottom of page