- Cato Pater
Wat is bewustzijn? - deel 3
Bijgewerkt op: 25 nov. 2020
‘Ons brein bundelt alle indrukken maar vindt daar ook wat van. Dat we onze eigen gedachtegangen kunnen beschrijven getuigt ervan dat er een waarnemer, een ‘zelf’, is. We kunnen met een afstand naar onszelf kijken’, zegt Jacob Jolij in ‘Wat is bewustzijn nou eigenlijk?’. Ons brein is meer dan een groep cellen die op elkaar reageren. Ons brein heeft een leervermogen. Bewustzijn is een emergente eigenschap van iets dat het brein doet. Emergent, komt van het engelse ‘to emerge’, wat ‘zomaar tevoorschijn treden’ betekent. We spreken dit verschijnsel aan wanneer we het hebben over ‘het geheel is meer dan de som der delen’. Je zou ook van ‘magie’ kunnen spreken want emergentie is niet gemakkelijk te verklaren.
Het vertrouwen op onze heelheid is nogal een uitdaging. Onze grootsheid erkennen voelt vaak ongemakkelijk. We hebben de neiging om ons met anderen te vergelijken. Maar zolang we dat doen dan zitten we gevangen in de schijn van wie we werkelijk zijn.
Het gedicht van Marianne Williamson, ‘Our deapest fear’, vind ik hierin zo’n mooie reminder:
‘Our deepest fear is not that we are inadequate.
Our deepest fear is that we are powerful beyond measure. It is our light, not our darkness That most frightens us’.
Nu veel medewerkers op afstand werken wordt deze mindset voor werkgevers en uitkerende instanties nóg veel belangrijker. Kijken we vooral naar wat mensen moeten doen of naar de persoon die zij zouden kunnen worde? Hebben we aandacht voor hun potentie? Nodigen we hen uit om mee te denken en doen we daar dan ook echt wat mee? Zien we hen echt?
Toen ik jaren geleden het levensbord® ging ontwikkelen zei ik tegen mijn ontwerper: 'ik moet niet aan het werk zijn'. Want ik denk dat het de kunst is dat de ander de eigen innerlijke wijsheid leert volgen en dat adviseren vaak een 'dodelijk' effect heeft in zo'n proces. Ook zei ik: 'ik wil iets maken wat klopt volgens de spelregels van het brein', want ik weet dat de ratio slim is en dat we daar het antwoord niet vinden.
Het was mijn missie om iets te maken wat het bewustzijn zou verruimen, waardoor sluimerende inzichten het licht zouden zien. Dan ontstaat er emergentie: zomaar tevoorschijn treden.

Wanneer mensen hun talenten volop mogen inzetten dan zullen zij vanuit zichzelf hun uiterste best doen om de doelstelling te halen. Bovendien gaat de organisatie als geheel, als een emergentie, ervan bruisen. Want wanneer we allemaal uniek en imperfect mogen zijn, we erkennen dat we alles hebben gekregen om onze missie te leven, dan kunnen we elkaar optimaal aanvullen.
Wanneer alles samenkomt, dan gaat het stromen.