top of page
  • Cato Pater

Wij zijn bewustzijn - hoe krijg je toegang tot je wijsheid?Magische titels beloven mij vloeibare wijsheid wat zo mijn bewustzijn instroomt. Ik wil ze allemaal verslinden. Boeken zijn mijn verlossing uit het denken, ze zijn het paradijs voor mijn fantasie van waaruit ik weer ideeën put.


Voordat ik het weet flitsen mijn ogen langs de kaften. De top tien van de plaatselijke Primera kent weer een leuke collectie. Ik woon in de buitenlucht. Het platteland beschermt mij door dit selecte aanbod. In de grote stad kan ik uren verdwijnen in een boekenzaak waar ik tegenwoordig dankbaar mijn koffiemomenten heb. Dat mag ik eens per maand.


Mijn brein wil er 10 tegelijk lezen zodat ik kan hoppen tussen neuro-wetenschap, non-dualiteit, psychologie, poëzie en inspirerende levensverhalen. Als ware het eilanden die ik kan bereizen en waar ik overal andere schatten vindt.


Als kind had ik dat al. Boeken waren mijn escape-room. Het was mijn grote verdwijntruc uit de wereld die te groot en te bijbels voor mij was. Ik zocht woorden om mijn binnenwereld te begrijpen. S’ avonds verdween ik met een zaklantaarn in bed in boeken van de kerk-bibliotheek waar zondige teksten met een dikke stift waren geschrapt.


Door te lezen over het functioneren van lichaam en brein (volgens de wetten van de kerk) ging ik mij een beeld vormen en vroeg ik mij af waarom ik vaak iets voorvoelde wat men mij niet vertelde. Dit leverde mij eerst een eetstoornis op want er was teveel wat voor mij niet klopte wat ik nog niet kon uiten of begrijpen.

‘Op het pad van een ander op zoek naar mezelf’, schrijf ik in één van mijn anekdotes die gaat over mijn werk in de GGZ.


En dat laatste pad wat ik sinds een aantal jaren bereis staat in het teken van ‘bewust - zijn’. Dat we het licht zijn en de dualiteit in dit aardse leven de uitdaging is. 'Je gaat het pas zien als je het doorhebt , zei onze voeltbalgoeroe Johan Cruijff. Deze wijsheid gaat ook hier op.


Dat die ‘ik’ die alles meent te besturen slechts een illusie is. Zo bepalen we niet eens onze gedachten. Er is eerst een impuls voordat er een handeling of gedachte ontstaat, zo bewijst neuro-wetenschappelijk onderzoek.


Wanneer we ontspannen kunnen we afgestemd raken op alles wat zonder onze inmenging gewoon doorgaat. Zodra het 'ik' zich ergens in mengt ontstaan er 2 angsten (zegt Paul Smit in een aantal van zijn boeken) : - ben ik wel goed genoeg? - houd ik wel controle? 3 tips om dat drukke brein te kalmeren en bij je wijsheid te komen:

  1. Zoek regelmatig de natuur op. Omdat we er onderdeel van zijn kunnen we meer eenheid ervaren.

  2. Zet je telefoon op vaste tijden uit; je voorkomt zo een verslaving aan dopamine (het stofje wat je motiveert tot presteren) waardoor je jezelf uitput en je creativiteit verdwijnt.

  3. Doe dingen waar je veel plezier aan ervaart zodat je erin opgaat. Dán kom je in een diepere hersengolf waar je toegang hebt tot je wijsheid.


Wanneer we getuige leren zijn van het leven dat zich door ons heen voltrekt dan geeft dat bevrijding. Dát is het leven voluit ervaren want dan zijn we in het NU. En wanneer we in deze Flow-staat zijn zullen onze resultaten aanzienlijk verbeteren. Loslaten is het toverwoord.

Des te minder we bezig zijn met onze prestaties, des te intuïtiever we kunnen denken en handelen.

'Het Levensbord® is magisch zonder zweverig te zijn', zegt één van de deelnemers aan de opleiding Levensbord® Facilitator. Dat alle wijsheid tot onze beschikking staat, wanneer we ons open stellen voor het onverwachte, dan ontstaat er magie.


We zijn niet ons brein.


Wij zijn bewustzijn.

5 weergaven
Ik wil direct een berichtje als Bureau Cato weer een inspirerend blog deelt!

Je aanmelding is verwerkt! Het eerste bericht komt binnenkort in je mail.

bottom of page