top of page
  • Cato Pater

Winst uit verlies - Liedeke van Spronsen

Ze hoort zichzelf steriele vragen stellen over de bekende weg die nu oorverdovend dood loopt. Nee, ze mogen niet naar huis. De MRI spreekt in medische mokertaal dat er in de hersenen van Mirthe haar 2,5 jarige zonnekind verdachte cellen huizen die de oorzaak zijn van het vertrek van haar zelfvertrouwen en het struikelen over stenen die er niet zijn.

Het stralende kind wat licht brengt als een ster verplaatst haar podium naar een plek waar zij de zon is in het heelal. Het is september 2014 dat Mirthe overlijdt aan de gevolgen van de hersentumor, die te sterk bleek te zijn voor de beschikbare behandeling.


Wanneer deze aardverschuiving plaatsvindt komt Liedeke’s moederziel in aanraking met het geduld van het papier wat haar de tijd geeft om te beseffen wat er zich in haar voltrekt. Via het blog kan zij de snelle ontwikkelingen van het ziekte proces en de behandeling, delen met haar omgeving, dit blijkt helend te werken en geeft haar hou vast aan het inwendige proces.


In de rouw is het schrijven nog steeds een anker maar haar handen ontmoeten leegte en onrust. Bezig blijven is een medicijn wanneer het leven je overmeestert en terugtrekken je grootste neiging is.


Liedeke kijkt met een overlevingsblik naar spullen wiens kostbare grondstoffen naar de aarde terugkeren als afval en daar worden begraven als herinnering aan het wegwerpleven wat zij hebben geleid. Kaarsvet is het kansrijk restmateriaal wat na transformatie weer licht kan verspreiden.

Zij stort zich op het recyclen van deze lichtbrengers zodat er nieuw leven kan ontstaan uit de resten van het verleden.


9 maanden na het overlijden van Mirthe, nu 6 jaar geleden, schrijft zij zich in bij de Kamer van Koophandel waardoor Mirthe’s licht zich zal blijven verspreiden. De SuperMirthe’s Lichtpuntjes (SML) worden geboren.

Mirthe’s Supermoeder leert door haar kind om haar plek in te nemen en uit de schaduw van haar verleden te stappen. Haar fluisterstem wint aan kracht zodat zij haar stilte doorbreekt.


Maar zoals het omsmelten van een kaars een langzaam en aandachtig proces is, zo leert ook Liedeke stilstaan bij de resten van haar verleden die om aandacht vragen. Een crisis komt nooit alleen.

Als bijstandskind uit een gezin met 4 kinderen en een moeder die de eindjes creatief aan elkaar knoopt worstelt zij met de erkenning die zij zichzelf niet mag geven zolang zij geen koningin is over haar eigen portemonnaie. Als zelfstandig ondernemer moest zij een uitkering aanvragen in ruil voor haar werk als mantelzorger want voor moederliefde bestaat er geen salaris. Ook deze pijn wordt geraakt in het willen worden wie zij werkelijk is.

Liedeke leert om met haar achtergrond als hulpverlener en energetisch therapeut te luisteren naar de behoeften van een mens in nood die in het ritme van het leven haar weg weer wil vinden. Zij ontwerpt een proeftuin met zichzelf als rolmodel waar haar bedrijf zich uit ontwikkelt.

Haar verhaal slaat aan, containers kaarsvet vinden hun weg naar Assen om te worden omgetoverd tot nieuwe helpers van warmte en troost of tot stille getuigen van intiem geluk.


Het wordt druk!


Zelfs corona-wetten spreekt zij tegen door naast haar atelier in Bovensmilde de kaarsenmakerij in de vesting Bourtange over te nemen. En ook via haar webwinkel vinden haar verhalenkaarsen hun weg door heel het land.


Gelukkig vinden ook anderen, wiens leven een uitvlucht nam, het pad naar een onderdompeling in het kaarsenatelier waar Liedeke’s liefde mensen aanspreekt op wie zij zijn.


‘Want het vertrouwen op je intuïtie is vaak met het verlies op de uit-stand komen te staan, hierdoor kunnen mensen niet meer voelen wat hun verlangen is en welke keuzes zij willen maken. Zij raken verlamd door het verdriet’.


Nu wil Liedeke zich meer gaan richten op het begeleiden van anderen om vanuit hun pijn, hun goudmijn te vinden. Benader Liedeke voor informatie via: www.sml-kaarsenatelier.nl
21 weergaven
Ik wil direct een berichtje als Bureau Cato weer een inspirerend blog deelt!

Je aanmelding is verwerkt! Het eerste bericht komt binnenkort in je mail.

bottom of page